събота, декември 27, 2008

Гоце да гръмне брадатия козел Николай


Никак не е миролюбиво заглавието ми веднага след светлите коледни празници, но и отдавна не се бях вбесявал така, както след изявленията на пловдивския митрополит Николай в Кърджали. Няма да се спирам на многото издърдорени глупости от мазния владика: това вече го направиха Иво Инджев и Ангел Грънчаров, а вероятно са го направили и други, на чиито послания не съм попаднал. Искам да хвърля поглед само върху оплакването на "светиня му", че апелите на БПЦ за въвеждане на православно вероучение в българското училище засега оставали глас в пустиня.

Сбъркал е владиката. Не засега, а завинаги ще си останат глас в пустиня. Вероучение (било то православно или каквото и да е друго) в българското училище няма да има. По три причини:


1. Българското училище е светско и в него няма място за религиозна пропаганда (не ми казвйте, че вероучението не е пропаганда!).

2. Религията е светоглед, а насаждането на определен светоглед (не ми казвайте, че вероучението не се занимава точно с това!) противоречи на демократичния принцип за свободен избор в какво да се вярва или дали изобщо да се вярва.

3. В българското училище се изучават дисциплини, които по някои допирни точки с вероучението ще доведат до конфликт (например: човекът от кал ли е създаден, както ще учат учениците в час по вероучение, или се е появил по еволюционен път, както същите тези ученици ще участ в час по биология?).


Разбира се, митрополит Николай изобщо не си задава подобни въпроси. Не си ги задава и целият висш църковен клир. Важното е в случая някой да свърши работата на Църквата, докато в същото време потъналите в мързел църковни дейци си гледат бизнес интересите. А вярата май трябва да се проповядва (пропагандира) именно от такива като тях, не да се прехвърля топката на българското училище. Те трябва да ходят сред народа като истински пастири и да си вършат работата, а не да им висят ликовете по билбордове (все едно не са скромни служители на Господа, а цицорести чалга-певици), не да се занимават с дискотеките (ох, ако вътре се палеха свещи от Илиянската свещоливница, как щяха да ги благославят!), със семейния кодекс (да има как да вкарат там задължителна църковна венчавка, каква далавера ще падне!) и най-вече с европейската интеграция.

Ще ми вика този брадат пловдивски козел: "Дотук с интеграцията!", а? Къде е Гоце, убиецът на козли? Да го гръмне!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.