понеделник, април 30, 2018

„Лейди Макбет“

Имал съм случай вече да казвам, че когато американци филмират руска литературна класика, се получава същата несериозна работа като каубойски филм, сниман от руснаци.

Англичаните явно са по-предпазливи, по специално мога да кажа това за Уилям Олдройд, чийто филм „Лейди Макбет“ („Lady Macbeth“, 2016 г.) гледах тези дни.

Филмът няма нищо общо с Шекспир и с неговата знаменита трагедия, както би си помислил всеки на пръв поглед, а пие сокове от повестта (авторът я определя като „очерк“!) „Лейди Макбет от Мценския уезд“ („Леди Макбет Мценского уезда“, 1864 г.) на руския писател Николай Лесков.

Произведението на Лесков, по същността си – криминално четиво, позволяващо атрактивна интерпретация, не остава далече от погледите на творците от други сфери на изкуството: три пиеси, една музикална драма, една опера (на Дмитрий Шостакович) и шест филма преди този на Олдройд, единият от които е на маестро Анджей Вайда, сниман в Югославия със сръбски актьори („Сибирската лейди Макбет“, 1962 г.).

Олдройд, както вече споменах, е постъпил предпазливо (и много умно!), като се е отказал да прави от англичаните руснаци: действието на неговия филм се развива също през XIX век, но не в Русия, а в Англия по времето на кралица Виктория.


Иначе скелетът на литературното произведение си стои същият.

Млада жена с по-възрастен, груб и често отсъстващ съпруг…


Енергичен любовник в разцвета на силите си…


Подозрителен и строг свекър…


Подозренията на свекъра не продължават дълго, отровата ги прекъсва заедно с живота му…


Идва ред и на съпруга…


Малкият претендент за наследството заспива последния си сън, през нощта ще бъде удушен с възглавницата…


И тук английският режисьор напуска коловоза на литературния източник.

Докато сибирската лейди Макбет, изпратена на заточение за делата си, намира своята смърт в студените речни води, викторианската лейди Макбет на Олдройд надиграва правосъдието и каторгата остава за другите...


Да, злото побеждава не само в живота, понякога го прави и във филмите...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.