петък, април 27, 2018

Координати

Има едни анкети, след чието попълване попадаш във вид на малка точка в обсега на една координатна система и веднага разбираш какъв си: комунист, социалист, либерал, консерватор, анархист, либертарианец или алдебаранец.

Нещо като тази координатна система долу, но доста по-сложна, за да обхване всички цветове на политическата дъга.


Да вярва човек в подобни анкети и в истинността на фиксираното от тях позициониране е същото като да вярва в предсказанията на улична врачка, ама и аз се изкуших един път.

Анкетата трябваше да определи в какво политическо пространство бих се намирал, ако живеех по време на Гражданската война в Русия (1917-1922).

Скритата надежда ми беше, че ще се озова някъде около отрядите на Нестор Махно.

И отговорих на всичките въпроси от анкетата (доста бяха!), без да си кривя душата, честно.

В резултат от което се озовах в координатния отговор точно там, където който и да ме пипне, би ме накълцал с шашката си – бил той червен, бял, махновец, петлюровец и прочее.

Оттогава не си лепя политически етикети.

На въпроса „какъв съм“ (като политическа ориентация), отговарям категорично: „аз съм!“.

И съм много спокоен.

Защото ми е все едно кой ще ме накълца с шашката: ляв, десен, центрист, син, червен, зелен, пембен или някой, дошъл от Алдебаран…

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.