понеделник, ноември 23, 2015

Показен патриотизъм

Моят приятел и градски (от Силистра, че аз съм колкото ихтиманец, толкова и силистренец) Здраво Кулев публикува във Фейсбук профила си снимка на президента Джон Ф. Кенеди с кратък текст от негово изказване.


Текстът е: "Ask not what your country can do for you; ask what you can do for your country." („Не питай, какво може родината ти да направи за теб, а питай, какво можеш да направиш ти за родината си!“)

Кратка, но изключително точна формулировка на това какво е патриотизъм.

Този патриотизъм, който на нас ни липсва изключително.

Защото още от училището са ни научили, а и след това куп самозвани днешни патриоти от медии и медийки ни учат единствено на показен, театрален патриотизъм: веене на знамена, скандиране на лозунги и издигане на портрети.

Оттам нататък обаче малцина пристъпват.

Та нали патриотично е и да си хвърлиш хартийката в кошчето за боклук вместо на улицата!

Така родината ти става по-чиста.

Ама това даскалицата не го казва (екология е това, вика тя, за патриотизъм ще говорим следващия час!), по телевизията все още тече милозливо родолюбие с един век и нещо остарялост, а патрЕотите, които си татуират Левски на гърдите, така са се вторачили в Путин, че от тях изобщо пък нищо не може да се очаква.

И се чудим после защо сме на опашката на цивилизования свят…

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.