четвъртък, септември 10, 2015

„Как се пише?“

На 7 септември Павлина Върбанова представи в книжарница „БГ учебник“, София, своята книга справочник „Как се пише? (Книжовен, диалогичен и дигитален български)“.


Мислех да напиша няколко думи за книгата, но след това откровено се отказах.

Думите ми нито ще са по-силни, нито по-убедителни, нито по-улучващи в целта, от това, което Павлина е написала в предговора на „Как се пише?“.

Затова реших думата да бъде нейна.


ЗАЩО НАПИСАХ ТАЗИ КНИГА?

Когато издателят ми даде идеята за книгата, аз отначало се отнесох скептично. Сайтът „Как се пише?“, създаден от мен, беше достъпен за всички и в него потребителите можеха да намерят доста информация. На пазара също имаше немалко помагала за желаещите да пишат правилно. Какво ново, раз¬лично и полезно можех да предложа на читателите?

Можех да предложа съвременен прочит на правилата за правопис и пунктуация - като специалистка, коя¬то ежедневно отговаря на въпроси в сайта, Facebook и Twitter и познава основните езикови затруднения на пишещите българи. Опитах се да го направя и в книгата включих:

- препоръки как да общуваме в социалните мрежи - към какво да се стремим и какво да избягваме;

- съвети за оформяне на имейл - от адресирането до подписа;

- по-достъпно представени правила, с минимум тер¬мини, с обяснения как да ги прилагаме в конкретни изречения, както и варианти „Правилно Грешно";

- ситуативни правила - не изобщо кога да пишем главна буква, а кога да пишем главна буква в названия на държавни институции, университети и училища, длъжности и звания, градове и курорти; да поставяме ли запетая при че, като, който, и, или, може би, обаче; да ограждаме ли в кавички имената на фирми и търговски марки;

- речник на използваните термини, които са онагледени с примери.


ЗА КОГО Е ПРЕДНАЗНАЧЕНА КНИГАТА?

- За ученици и студенти, потънали в дебрите на българския език с нелеката му граматика, със сложния правопис, с детайлната пунктуация, с всичките му правила и изключения...

- За блогъри и потребители на Facebook; въобще за всички, които желаят да се изразяват правилно на родния си език - и онлайн, и офлайн. Независимо дали водите официална бизнес кореспонденция, или просто общувате с познати/непознати в Мрежата, за вас съдят главно по написаното. Първоначалното впечатление е изключително важно! Няма по-добър начин да представите себе си от един издържан текст. Накратко, „по правописа посрещат - по съдържанието изпращат“.

- За деловите хора, които желаят имейлите им да са изискани и да издават сериозното им отношение към дейността, с която се занимават, към отсрещната страна и към живота въобще. Поставете се на мястото на вашите кореспонденти. По какъв начин ще погледнете на изрядно написан имейл и по какъв – на небрежно нахвърлян текст, пълен с правописни, граматически, буквени, смислови и стилистични грешки?

- За хората на словото: автори, поети, писатели, журналисти, сценаристи, копирайтъри... Книгата ще ви спести ровенето из дебелите речници и граматическите наръчници. Постарала съм се да подбера случаите, в които има най-голяма вероятност да сбъркате, и по този начин да компрометирате писателската си кариера.

- За преподавателите по български език и литература: в учебниците за шести клас има повече езиковед-ски термини, отколкото са използвани в тази книга. Начинът, по който са представени правилата тук, може да ви послужи в клас. Пробвайте - учениците ще ви бъдат благодарни.

- И не на последно място - за вас, скъпи читатели на моя сайт и моя блог! Постарала съм се да събера на едно място най-важното от безценния ни, съвместно натрупан опит през изминалите години.

- (Нарочно избрах да пиша в ние-форма. Не абстрактното и неангажиращото поставя се, употребява се, а поставяме, употребяваме - ние го правим. Защото правилата не са самоцелни, те са създадени за нас. Тяхната истинска и първоначална цел е да улесняват общуването ни. Да се постараем да ги следваме заедно - аз и вие, читателите. Не е толкова трудно. :)

24 май 2015 г., София

Павлина Върбанова


Към това мога да добавя само едно: купете си справочника!

Четете, както е казал нашият възрожденски книжовник (цитирам по памет), за да не ви се смеят и да не ви викат, че сте прости.

Всичко останало е от Лукавого…

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.