неделя, септември 20, 2015

Да се пие или да не се пие, това е въпросът… Отговорът не подлежи на съмнение…

Автор: Михаил Осокин

Превод от руски: Павел Николов

Руснаците искат да се върнат изтрезвителните заведения, с тях било по-весело. Публикувани данни от анкета: 80% приветстват идеята за възстановяване на въпросната система, мнозина с приповдигнати чувства си спомнят карикатурите в „Крокодил“ и сюжетите в периодичното киноиздание „Фитил“ за гостите на изтрезвителните заведения. Анкетата беше обвързана с ежегодния Ден на трезвеността (11 септември – бел. прев.), когато в църквите произнасят традиционно „молитви за страдащите от болестта на винопиенето“, а вестниците сочат все нови и нови примери за тази болест. Един ден преди Деня на трезвеността в Урал задържаха за шофиране в нетрезво състояние свещеник: настоятелят на Святотроицката обител се опитал да се скрие от полицаите, но те го настигнали на територията на обителта. В началото на учебната година бъдещите актьори от московския Институт за съвременно изкуство изпили масово един таз водка и шестима души се озовали в болницата. Представители на ръководството на института заявили, че това не е алкохолизъм, а просто актьорска традиция: „Същността на обреда не е бил в пиенето, а в произнасянето на клетва за вярност на театралното изкуство над книга със съчинения на Станиславски“. Но Станиславски едва ли би повярвал: основен елемент на обреда като че ли не е била книгата, а тазът, в който излели един кашон водка.

Денят на трезвеността е свързан с деня на отсичането на главата на Йоан Кръстител. Въпросът е в това, че Йоан бил обезглавен именно по времето на пиянски пир. В съветски времена тази история беше обрасла със своя символика: в деня на отсичането на главата на Йоан някои енориаши слагаха в църковните поменни книги не обикновени банкноти от три лева, а от десет лева с главата на Ленин (в овал, като на блюдо) – това беше особен шик.


В различни страни са се опитвали да се борят с алкохола с всички възможни средства. Например в САЩ въвели сух режим. Но така и не постигнали победа. Победили пиещите – и снимката припомня как те отпразнували отмяната на закона.


Политиците постоянно се мъчат да измислят поне нещо за борба с алкохолизма. Сред многобройните законодателни инициативи дори се появи предложение да се забрани филма „Ирония на съдбата“, защото неговите герои „пият прекалено често“. Но на основата на този принцип ще трябва да се забранят доста много неща. Алкохолът в съвременния свят е навсякъде. А в един доклад на австрийски учени за влиянието на алкохола върху взаимоотношенията между половете, публикуван в списание „Drug and Alcohol Review“, пише, че „за една жена е достатъчно да седне до бутилка бира и тя вече ще изглежда по-сексуална от мъжка гледна точка“.

БЕЛЕЖКА НА ПРЕВОДАЧА: Заглавието е мое.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.