четвъртък, май 08, 2014

Финландски военен фотоархив

Коментар: Артемий Лебедев

Превод: Павел Николов

По време на Втората световна война много войници имали любителски фотоапарати. Американците щракали всичко наред, както днес хипстърите с айфоните. Немците щракали всичко наред, затова разполагаме с купища снимки от войнишкия бит, включително и групови сеанси с ходене по нужда. Не зная колко финландски войници са имали „сапунерки“ (на руски „мыльница“ – жаргонно название на любителски фотоапарат – бел. прев.), но 150 фотографи са работели на фронта, документирайки всичко наред.

Само съветският войник ходел без апарат. Ако у съветския войник просто намерели апарат, завирали му го в задника и го изпращали на предната линия в месомелачката. Ако съветският войник успеел да направи поне един кадър, просто го разстрелвали на място. Затова ние нямаме никакви снимки от войната освен тези, които ТАСС (Телеграфна агенция на Съветския съюз – бел. прев.) е разрешила да се показват.

До средата на 50-те години фотоапаратът в ръцете на съветския човек в града се възприемал като автомат в ръцете на терориста. Или като експлоатация на ксерокс без разрешение на КГБ. Попитайте по-възрастните. Да свалят калъфа на своя ФЕД (марка съветски фотоапарати – бел. прев.) пионерите от фотокръжока можели по команда на учителя, но не и през лятото на блокадата. Не вярвате ли? Покажете ми поне една битова снимка от блокирания Ленинград. Всички снимки са направени от трима проверени фотокореспонденти през зимата.

Но сега говорим за друго. Военните сили на Финландия са направили разкошен подарък на всички любители на историята, като са публикували 160 000 (сто и шестдесет хиляди) архивни снимки от 1939 до 1945 година. От началото на Съветско-финската война до края на Втората световна.

Ето връзката: http://sa-kuva.fi/neo?tem=webneoeng.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.