понеделник, май 19, 2014

Кончита като миньорско канарче

Автор: Александр Голдфарб

Превод от руски: Павел Николов

Има такъв английски идиом: miner's canary – миньорско канарче. В предишни времена рудничарите, спускайки се в забоя, вземали със себе си тази птичка, поставена в клетка, защото като особено чувствителна към най-малките концентрации на гризу, падала мъртва дори при незначителното му съдържание във въздуха.

По време на работа миньорите наблюдавали постоянно птицата. Ако внезапно започнела да проявява признаци на безпокойство или падала, хората бързо напускали работното си място. Освен това тези птички пеят непрекъснато, което се използвало за звукова сигнализация: докато се чува песента им, можело да се работи спокойно.

Така и Кончита е идеалният газоанализатор. Ако на такива като нея им е некомфортно, значи скоро ще се окажат в опасност всички.

Лично аз не гледах Евровизия, не съм чувал песента ѝ и не съм поклонник на попмузиката. Освен това, Бог ми е свидетел, не съм склонен да приема травестизма. Но реакцията на руската публика (мислете за Русия, сещайте се за България – бел. прев.) по отношение на Кончита впечатлява повече от вида на брадатата жена.

Ако се появи Кончита днес в Москва, последиците ще бъдат примерно такива, както ако младо момиче с минипола мине по улиците на Исламабад или евреин с черно сако се озове на „Унтер ден линден“ през 1938 година. В трите случая външните причини за внезапния болезнен страх и омраза ще бъдат различни, но вътрешните механизми, които ги предизвикват, ще са едни и същи: чувство за непълноценност, недоразвитие на личността, скудоумие, стаден инстинкт. Затова те си приличат до един – религиозните фанатици, фашистите, комсомолците, нашистите (привържениците на партията на Путин – бел. прев.), хомофобите и ксенофобите от всички времена и народи; в тях бушуват едни и същи хормони и биотокове и са на лице еднакви реакции и рефлекси.

Натрупването на гризу в шахтата завършва или с взрив, или с бавно задушаване; при което загиват всички – и тези, които харесват песента на птицата, и тези, на които им е неприятна, и тези, които са безразлични към нея.

Разбира се, Кончита няма да пее в Русия. Но проблемът не е в нея, а в Русия. Този, който не обръща внимание на замлъкналото канарче, постъпва неразумно и е обречен на гибел.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.