СЛУЖБОМЕР

понеделник, май 12, 2014

Цирк „Референдум“

Цял ден вчера се занимавах с мои даскалски работи и следях едновременно с това „референдума“ в Донецка и Луганска област на Украйна.

Честна дума, по-голям политически цирк в живота си не съм виждал.

Изпълненията бяха най-различни, със значителен превес на клоунадата.

А от всичко видяно ви подбрах два момента.

Първият е снимков.


Единият от членовете на избирателната комисия, както виждаме, е увесил на рамото си железен аргумент за това как трябва да се гласува, при който аргумент няма как да не вземеш правилното решение, като се има предвид, че в избирателната секция бюлетината се попълва пред комисията (само в две показнѝ секции в Донецк май имаше за парлама кабинки за тайно гласуване).

Вторият момент е филмов и по аналогия на известния наш израз „Юруш на маслините!“ можем да го наречем „Юруш на бюлетините!“.


Е на това му се вика пряка демокрация в действие: да гласуваш направо на улицата.

Може да покажеш паспорта си (там още са на паспорти!), ама не е задължително.

Пъхаш бюлетината и тичаш към следващата секция – да се отчетеш и там (кореспондент на "Билд" проследил един чичко как гласува цели осем пъти поред).

Нищо чудно, че избирателната активност надхвърли 80% - по данни на тези с автоматите, разбира се, но при подобен начин на гласуване кой би се учудил, ако се окаже, че активността е над 100%; в Никарагуа май имаше подобен случай.

А като казахме Никарагуа, очаква се тя да е сред първите, признали "референдума".

И остров Тамбукту също.

Междувременно, с падането на нощта, в Мариупол започна пак да се стреля…

1 коментар:

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.