понеделник, май 12, 2014

Цирк „Референдум“

Цял ден вчера се занимавах с мои даскалски работи и следях едновременно с това „референдума“ в Донецка и Луганска област на Украйна.

Честна дума, по-голям политически цирк в живота си не съм виждал.

Изпълненията бяха най-различни, със значителен превес на клоунадата.

А от всичко видяно ви подбрах два момента.

Първият е снимков.


Единият от членовете на избирателната комисия, както виждаме, е увесил на рамото си железен аргумент за това как трябва да се гласува, при който аргумент няма как да не вземеш правилното решение, като се има предвид, че в избирателната секция бюлетината се попълва пред комисията (само в две показнѝ секции в Донецк май имаше за парлама кабинки за тайно гласуване).

Вторият момент е филмов и по аналогия на известния наш израз „Юруш на маслините!“ можем да го наречем „Юруш на бюлетините!“.


Е на това му се вика пряка демокрация в действие: да гласуваш направо на улицата.

Може да покажеш паспорта си (там още са на паспорти!), ама не е задължително.

Пъхаш бюлетината и тичаш към следващата секция – да се отчетеш и там (кореспондент на "Билд" проследил един чичко как гласува цели осем пъти поред).

Нищо чудно, че избирателната активност надхвърли 80% - по данни на тези с автоматите, разбира се, но при подобен начин на гласуване кой би се учудил, ако се окаже, че активността е над 100%; в Никарагуа май имаше подобен случай.

А като казахме Никарагуа, очаква се тя да е сред първите, признали "референдума".

И остров Тамбукту също.

Междувременно, с падането на нощта, в Мариупол започна пак да се стреля…

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.