понеделник, ноември 10, 2008

Какво прочетох

Ето какво прочетох днес в Tygodnik Powszechny:

Айнщайн и оргазмовата енергия

Според някои на стари години Айнщайн оглупял напълно. Оставил се да бъде въвлечен в съмнителни експерименти над нов вид енергия, но поне доказал, че са безсмислени. През 30-те години от Европа в САЩ емигрирал австрийския психиатър и сексолог Вилхелм Райх. Той започнал спорни по това време изследвания върху оргазма. Така открил фундаменталната космическа енергия "оргон". Основал малкото населено място Органон в щата Мейн, където изградил лаборатория. Там "оргонното дело" се заело с въпроса за управляването на дъждовните облаци, че дори и за битките с НЛО. Оргонът също така трябвало да се превърне в универсално лекарство. Когато публикациите на Райх за лекуването с оргон придобили популярност, той създал "оргонни акумулатори" и ги давал под наем на пациентите си, за да черпят от тях "оргиастична сила". Американската преса писала, че "сексуалните кутии" на Райх предизвикват неморални страсти и неконтролирани ерекции. Откривателят започнал да си има проблеми с властите.

През 1941 г. Райх се добрал до самия Айнщайн. След четиричасов разговор знаменитият учен се съгласил да подложи на тест оргонния акумулатор. Той представлявал клетка, изолирана с дървесина и хартия. Райх твърдял, че температурата в нея нараства без източник на топлина. Ако е така, би могло да се построи перпетуум мобиле, който нарушава законите на термодинамиката. Айнщайн извършил в мазето си серия от опити. Да, констатирал по-висока температура вътре в клетката. Но неговият асистент му припомнил, че и в стаята температурата до пода винаги е по-ниска от температурата до тавана. Айнщайн написал любезно писмо на Райх, като му пожелал повече скептицизъм.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.