сряда, май 30, 2018

Тези, които трябва да помним

АВТОР: БОРИС АКУНИН

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

В Берлин на една тиха улица се нямират една до друга две къщи с паметни плочи. От първата, не особено голяма (на снимката), са били изпратени в концлагери и загинали там деветнадесет души. Още двама предпочели Freitod, „свободна смърт“ - в дадения случай думата „самоубийство“ звучи неправилно. До войната в този район живеели много представители на творческата интелигенция, а значи и евреи.

В съседната къща не живеели интелектуалци, а собственици на пералня, Франц и Ема Хумц. Скрили при себе си и спасили двама души. Повече, очевидно, не успели. Там също има паметна плоча.

Така и трябва да бъде. От страшните времена трябва да помним тези, които са загинали, и тези, които са спасявали - и, разбира се, да не забравяме тези, които са арестували и убивали. Всички останали просто са живели някак си и не са оставили след себе си никакъв спомен, нито лош, нито добър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.