събота, май 26, 2018

Милиарди на морското дъно

ИЗТОЧНИК: HOLISTIC NEWS (с позоваване на Independent)

ПРЕВОД ОТ ПОЛСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Нарекли го „Свещеният Граал“ сред корабните останки. Тримачтовият испански галеон „Сан Хосе“ бил потопен от британската флота през 1708 година, а заедно с него на дъното отишли злато, сребро и смарагди. Богатствата идвали преди всичко от Перу и Боливия и трябвало да се озоват в съкровищницата на Филип V. Корабът легнал на няколкостотин метра под повърхността и не видял никога испанския бряг.

Следите на кораба били открити съвсем случайно през 2015 година от американската фирма „Woods Hole Oceanographic Institution”. Нейни работници търсели в Карибско море друг потопен кораб. Тази област е истинско подводно гробище. Смята се, че в продължение на няколкостотин години колониално управление край бреговете на Колумбия са потънали почти хиляда ветроходни плавателни съда – както галеони, така и търговски кораби.

Лежащият на дъното „Сан Хосе“ е нещо изключително – той бил от така наречените „златни галеони“, или кораб, който пътува по маршрута от испанските колонии до Европа и обратно. Веднага след откриването на останките, е изчислено, че в тях има ценности на стойност около един милиард долара. Сумата бързо нараснала. Три години по-късно стойността на находката се изчислява на около… 17 милиарда долара! Нищо чудно, че местонахождението на кораба се пази в тайна. Проблем може да бъде също така собствеността на намереното. За права над подводното съкровище претендират Колумбия, в чиито води се намира „Сан Хосе“, открилата го фирма и Испания, чиято собственост е корабът. Правителството в Богота е обявило вече търг за изваждането на останките.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.