петък, май 25, 2018

Изкуството да оскърбяваш - 11

АВТОР: АЛЕКСАНДР НЕВЗОРОВ

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

КРИЛЦЕ ИЛИ КЪЛКА?

Дългоочакваната точка на историята с царските останки

Идентификацията на скелета на Николай II се осъществява с такова усърдие, че все едно костите му са събрани не за символично погребение, а за приготвяне на уникална пача.

Двадесет години много скъпи комисии се дуелират с нечии пищяли и пробиват ушите на чиновниците с генетична терминология. Двадесет години криминалисти си мажат лицата с кал от „ганинаяма“ [1] и „понасенковлога“ [2], а патриотите репетират ридания над гроба на последния цар. Пресата и публиката тръпнат от очакване на деня хикс, когато под хилядогласно пеене останките на Николай Кървавия ще бъдат поставени тържествено в саркофаг в Петропавловската крепост.

Макар че, както всяко друго погребение, и това има доста условен смисъл. Никаква автентичност на скелета не е необходима. Главното е „качеството на костюма“; на надгробната плоча трябва да има рекордно количество двуглави орли и екстраординарна династична терминология. Това ще бъде напълно достатъчно. И в действителност няма никакво значение какви кости ще бъдат сложени под нея. Това могат да са останките на който и да е портиер или на двадесет и пет морски свинчета. Нещо повече, в саркофага може да няма нищо. А може да сложат вътре няколко подови бърсалки или задграничния паспорт на Кобзон.

Каквото и да има там, казаците от почетния караул няма как да не се разчувстват, очаквайки заупокойната водка. А на народа му е абсолютно безразлично какво има в гроба. Приливите на неговите чувства не се регулира от сходството на ДНК, а от силата на отцеплението и от присъстващите на церемонията „първи лица“.

Ще напомним, че съвсем наскоро беше проведен експеримент с така наречения „пояс“ [3]. По степен на автентичност тази вещ може да се сравни единствено с „истинската“ перка на Карлсон, която беше показана неотдавна на изложбата „Светът на малките ненормалници“.

Но! Експериментът излезе успешен. Влезе в действие „паметта на материала“: Русия използва първия предлог, за да заеме обичайната си форма на огромна разплакана опашка. В известен смисъл мероприятието се оказа дори по-успешно от опитите с други светини: Мавзолея и Макдоналдс. Вероятно се получи така, защото организаторите на „пояса“ успяха да реализират огромния целувателен потенциал на народа.

Разбира се, при запълването на царския саркофаг трябва да се привлече активно Руската православна църква с нейния огромен опит да прави гражданите на идиоти.

Да си спомним двадесетте години. Тогава болшевиките отворили показно най-известните църковни хранилища на мощи. Освен гнили кости, какавиди и личинки на молци те намерили там дамски подмишници, чайници и дори стъкленица с фиксатор за коса „Брокар“. Всичко ставало публично, заснемало се с фотоапарат и кинокамера, но това изобщо не се отразило на бъдещото почитане на артефактите.

Щом злодеите с пейси и кожени якета сложили „мощите“ обратно, вярващата публика продължила молитвените си общувания с чайниците и фиксаторите за коса.

Този драгоценен опит може да се приеме И в историята с царските останки.

Тоталното възкръсване на мъртвите, което обещава християнската догматика, вероятно ще се съпровожда от различни катаклизми и обявяване на извънредно положение. В тази ситуация няма особена разлика какво именно ще излезе изпод надгробната плоча в Петропавловската крепост: морски свинчета, портиер или половината от Николай II.

Разбира се, при подготовката на деня хикс трябва да се поработи над образа на последния цар, който засега прилича само на познат чичко с цигарка.

Вероятно освен неговите умения да ръководи масови разстрели на Невския проспект трябва да споменем и страстта му да прави геометрични фигури от котки и врани, които лично е убил.

Не трябва вероятно да се прави само едно. В никакъв случай не трябва върху капака на саркофага в Петропавловската крепост да се споменава илюзорния рейтинг на този чичко.

----------------------------

1. Ганина ама – популярно название на Исетския рудник (близо до Екатеринбург), където – твърдят - са намерени останките на разстреляното от болшевиките царско семейство (запазен е начинът, по който Невзоров е изписал названието в оригинала).

2. Неразбираем за мене неологизъм, намекващ вероятно за историка Евгений Понасенков; той, както и Невзоров, има крайно отрицателно отношение към Николай II.

3. Става въпрос за донесения в Русия за поклонение „честен пояс на пресвета Богородица“, който се пази във Ватопедския манастир (Атон) и се смята за една от най-значимите източноправославни християнски светини.

(Следва)

ДО ТУК:

1. КРАТЪК КОНСПЕКТ НА ЦИКЪЛА ЛЕКЦИИ В "ЕРАРТА"

2. КИРИЛ - ПРОСВЕТИТЕЛЯТ НА ПИНГВИНИ, ИЛИ ИСТИНАТА НА НЕИЗТРИТИЯ ЗАДНИК

3. ДВУГЛАВИЯТ ПЕНИС

4. МИЛИОН ГОДИНИ СЛАБОУМИЕ - I

5. МИЛИОН ГОДИНИ СЛАБОУМИЕ - II

6. МИЛИОН ГОДИНИ СЛАБОУМИЕ - III

7. САМОТНАТА РУСИЯ ИСКА ДА СЕ ЗАПОЗНАЕ

8. НЕ СТАРЕЯТ ПО ДУША ЦЕЛИНИТЕ

9. ГОЛИЯТ ПАТРИАРХ ИЛИ ЗАКОНЪТ НА МИКИ МАУС

9. КРАЯТ НА РУСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА. КАКВО ЩЕ СТАНЕ?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.