сряда, август 05, 2015

Първата световна: Пощенски картички от фронта

Източник: интернет сайта на радио „Свобода“

Превод от руски: Павел Николов

По време на Първата световна война, която започна преди 101 години на 28 юли 1914 година, пощенската система на Австро-Унгария работи и позволява на войниците да си пишат със своите възлюбени, останали у дома. Запазилите се пощенски картички и писма разкриват личното отношение на воюващите към войната. Един от тях, Ярослав Бис от градчето Високе Мито в източна Бохемия, изпраща представените по-долу проникновени съобщения у дома по време на войната. Неговата съдба е печална, както на мнозина, които са се сражавали в окопите от 1914 до 1918 година. През 1916 година след един от боевете на Италианския фронт той е изпратен у дома, защото е ранен в главата и ослепява с едното си око. През 1920 година е настанен в психиатрична болница, където умира през 1937-ма. Според лекарите причина за смъртта е раняването му. Пощенските картички, които не са публикувани досега , са от частната колекция на чешко семейство, което ги предоставя на радио „Свобода“.

1. Обратната страна на една от пощенските картички, които Ярослав Бис изпраща на жена си Хелена Бисова във Високе Мито през 1915 година.


2. „Тук моето сърце се измъчва от любов по тебе. То предусеща този близък ден, когато ще бъдем пак щастливи да се срещнем“.


3. „Гранатите ни удариха тук!“ – пише Бис, като отбелязва на рисунката местата на покрива на къщата. Отдолу на рисунката е написал: „Нарисувах както го виждам“.


4. „Моя мила възлюбена. Такъв съм, какъвто съм бил винаги. Получих двата колета. Благодаря ти за тях с цялото си сърце“.


Ако се съди по всичко, това е за щъркелите: „При нас са цяла компания. Техният шум ни радва“.


6. „Мила моя жено! Изпращам целувки на тебе и на децата! С мене всичко е наред“.


7. „Кажете ми, камбанки, пази ли ме моята възлюбена в сърцето си? Кажете ми, иглики, мога ли сега да си отида у дома?“


8. „Хиляди целувки на тебе и децата. 31 май 1915 година“.


9. Твой предан и любещ Ярослав!“


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.