четвъртък, август 06, 2015

Непознатият Айвазовский

Много отдавна, почти по времето на динозаврите, когато все още живеех в Силистра, в стаята ми на стената висеше една удивителна картина.


„Деветата вълна“ („Девятый вал“) на И. К. Айвазовский и до днес е за мене най-магнетично привличащото произведение на изобразителното изкуство, което изобщо съм виждал на света.

Имахме у дома и един голям албум с картини на художника, прелиствал съм го може би хиляда пъти, като се вторачвах всеки път във всяка една картина продължително и изключил се от всичко наоколо.

И дълги години мислех, че Айвазовский е рисувал само морето, морето, морето.

Нямаше някога никаква, ама никаква!, възможност да видя това.


Картината се казва „Раздаване на продоволствието“ („Раздача продовольствия“), нарисувана е от Айвазовский през 1892 година и е посветена на американската хуманитарна помощ, отпусната с решение на Конгреса на САЩ, за гладуващата по това време Русия.

Нарисуваното е толкова красноречиво, че няма нужда от никакъв коментар.

Във връзка със същото събитие художникът създава през същата година още едно платно – „Корабът с помощите“ („Корабль помощи“).


Двете картини са подарени лично от художника на Corcoran Gallery във Вашингтон през 1893 година, от 1961 до 1964 година са изложени в Белия дом по инициатива на Жаклин Кенеди, а през 2008 година са продадени на търг за 2,4 милиона долара и сега се намират в частна колекция.

Между другото, американците още няколко пъти са хранили руснаците в трудни моменти.

А както вървят нещата днес, след време ще ги хранят още един път…

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.