четвъртък, март 19, 2015

Настолните игри в Третия райх

Превод от руски: Павел Николов

"Juden Raus!" („Евреите вън!“ – бел П. Н.) е по всяка вероятност една от най-некоректните политически настолни игри в историята. Тя предлагала на немците да поупражнят в семеен кръг изселването на евреите. При това не е измислена от ведомството на Гьобелс, а от търговското издателство "Günther & Co" (Дрезден). То решило да върви „в крак с времето“ и пуснало играта на пазара през 1936 година.


Правилата на играта били прости: 2-6 играчи хвърляли поред зарчета и движели фигури, означаващи евреи, по игрално поле във вид на град. Печелел този, който успеел първи да изкара своите фигури извън града и да ги изпрати в Палестина.


Любопитно е, че официалните власти на Райха критикували играта за „профанация на антисемитизма“, а продажбата ѝ била ограничена.


През 1940 година Райхът се готвел за операцията „Морски лъв“, планираща нахлуване в Британия. Германските въздушни сили бомбардирали с всички сили английските градове и заводи. По това време в немските магазини се появила играта "Bomber über England" („Бомбардировачи над Англия“). Правилата били прости: на игралното поле, което представлявало част от картата на Европа, имало дупки, означаващи градове и други различни цели. Двама играчи „стреляли“ поред с топчета бомби, използвайки пружина (като при флипера - бел. П. Н.). За всяко попадение в британски „град“ играчът получавал точки, а за попадение в местност под немска окупация губел точки.


Интересно е, че градовете се оценявали с различен брой точки. Например за бомбардировка на Лондон се давали 100 точки, на Ливърпул – само 40 и т.н.


"Mit Prien gegen England" („С Прин срещу Англия“) е още една игра, в която немските деца воювали с Британия. Името си получила благодарение на тогавашния герой на Райха Гюнтер Прин, чиято подводница Ю-47 потопила 30 британски кораба, сред които и линейния кораб „Кралски дъб“.


В играта можели да участват до шестима души, които движели по игралното поле фигури във вид на подводници, като хвърляли зарове. Играта била издадена през 1940 г., а в началото на 1941-ва подводницата на Прин изчезнала заедно с целия си екипаж.


И до ден днешен не е известно дали е била потопена от противника, дали се е натъкнала на мина, или е потънала в резултат от авария.


Играта "Wehrschach" ("Военен шах")/"Tak-tik" е пусната в продажба през 1938 г. от издателството на Вермахта. Тя до известна степен приличала на обикновения шах.


Вместо традиционните фигури в нея се използвали фигури във вид на войници и танкове, а на игралното поле имало крепостни стени и водни прегради.


В следващите издания се появили още фигури, например ракети Фау-2 и авиобомби.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.