сряда, март 18, 2015

Трябва да се готвим за най-лошото

Автор: Слава Рабинович

Превод: Павел Николов

Имам един много близък приятел. Той е генерал от СВР (външното разузнаване – бел. П. Н.), напуснал тази служба преди двадесет години или даже повече. Приятели сме от 2000 година.

Изключително порядъчен човек, умен, опитен. На 50-годишнината на Борис Немцов му беше тамада. Беше и на погребението му.

Мнозина от вас знаят за кого говоря.

Току-що обядвахме заедно.

И той ми посочи една голяма грешка в моите анализи през последните дни. Признава, че анализите ми дотогава и всичките ми прогнози са верни. Освен последните. И ето защо.

Според него аз се ръководя изключително от (1) своето образование, (2) международния професионален и жизнен опит, (3) логиката и (4) интуицията.

Той мисли, че за последната седмица е необходимо да се изключи (3), логиката. Никаква логика не трябва да се търси в ставащото. Путин е истински, филмът е истински, раждането в Швейцария е истинско и опънатото лице е истинско. Нищо друго няма – нито Бортников, нито Шойгу, нито ФСБ, нито армията. Има го само него, натикал се в ъгъла, без каквито и да е варианти за обратен ход. И затова всичко му е все едно. И Западът няма да гъкне. Армията, ФСБ, обкръжението – всичко е под контрол, всички са в кюпа, всички ще си траят. Освен това всички са смъртно уплашени.

Репресиите ще се усилят. Този, който не е съгласен – ще бъде или унищожен (като Немцов, заради което е извършено това убийство с чужди ръце), или (съвсем скоро) ще си замине сам.

Че икономиката е ударила в бетонна стена – никакво вълнение. Че банките са в системна криза – голяма работа. Любимият израз е „ще се оправим“. Сринал се е фондовият пазар? „Нищо, ще се оправим“. И така от юли 203 година все едно и също: нищо, ще се оправим. Сега се добави и: „нищо, Западът ще поманиерничи още една годинка и след това ще забрави всичко“.

Впрочем, както беше с Грузия през 2008 година.

Грузия загуби 20% от своите земи. Сега Путин превръща Осетия, бивша грузинска територия, в руска военна база и въпреки това Съединените американски щати се страхуват да дадат оръжие на Украйна, защото Путин заплашва да употреби ядрено оръжие.

Сега Путин ще превърне анексирания Крим в руска военна база, натъпкана с ядрено оръжие, а Западът само ще провежда политика на меко сдържане. Защото никой не иска да воюва с безумец и с неговия ядрен арсенал.

Такива като Путин не се учат от историята и от грешките на другите исторически персонажи. Той не разбира какво ще се случи, ако и когато разпали нова война. Но това е само повторение. Ако Наполеон или Хитлер предполагаха как ще завършат войните им, никога не биха ги започнали. С този е същото.

Ядреният шантаж предизвиква реален страх. Не е страшно, когато блъфира здрав човек. Но когато блъфира болен човек, тогава е страшно.

ОК, а сега моята оценка. Махам логиката, както ми беше предложено. Без логиката вероятността, че моят приятел е прав, нараства до 75%.

В такъв случай всички трябва да се готвим за най-лошото. За най-най-лошото. И Украйна също, на първо място.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.