петък, февруари 21, 2014

Химнът на Украйна

Каквото да напиша за Украйна, каквото да кажа за храбрите украинци, чиято воля за свобода за да достигнем, ще има още много попара да сърбаме, малко ще бъде.

Затова няма да се навирам между шамарите.

Но обещах да преведа украинския химн, химна, който звучи на всеки кръгъл час от сцената на Майдана, който бунтовниците пеят по барикадите в Киев и в цялата въстанала страна, та макар че съм много уморен, а стрелките на часовника сочат вече един след полунощ, изпълнявам обещанието си.

Ще не вмерла України ні слава, ні воля, Ще нам, браття-українці, усміхнеться доля. Згинуть наші вороженьки, як роса на сонці, Запануємо ми, браття, у своїй сторонці. Приспів: Душу, тіло ми положим за нашу свободу І покажем, що ми, браття, козацького роду. Станем, браття, в бій кривавий від Сяну до Дону, В ріднім краї панувати не дамо нікому. Чорне море ще всміхнеться, дід Дніпро зрадіє. Ще у нашій Україні доленька наспіє. Приспів: А завзяття, праця щира ще свого докаже, Ще ся волі в Україні піснь гучна розляже, За Карпати відіб’ється, згомонить степами, України слава стане поміж народами. Приспів:

Живи са още в Украйна и славата, и свободата, още, братя украинци, ще ни се усмихне съдбата. Ще изчезнат враговете наши като роса на слънце, ще сме господари, братя, във страната своя. Припев: Душа и тяло ще положим за свободата наща и ще покажем, че сме, братя, от казашки род. Да станем, братя, в кървав бой от Сян до Дон, в страната родна да владее не ще дадем на никого. Черно море ще се усмихне, старият Днипр ще се зарадва. В нашата Украйна съдбата ще разцъфне. Припев: Постоянство, искрен труд всичко ще докажат, на свободата в Украйна песента силна ще се разлее, ще отекне зад Карпатите, ще зашуми в степите, славата на Украйна ще се възправи сред народите. Припев:

Слава Україні! (това не е от химна, от мене е!)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.