петък, февруари 14, 2014

Да поработим за рекета

Автор: Артемий Лебедев

Превод: Павел Николов

Има по света разни организации, които не са много по-различни от рекетьорите. Например Евровизията. Или Олимпийския комитет. От време на време се появяват някакви съмнителни лавки от типа на „7 нови чудеса на света“, но те не живеят дълго.

Много страни бъркат причината и следствието, започвайки да пилеят време, сили и пари за рекетьорите. Например по цялата страна организират школи за олимпийски резерви, харчат милиарди за подготовката на спортисти (и просто за вили). И това при условие, че Олимпиадата по определение е съревнование на непрофесионални спортисти. Иначе казано, пръскат се куууупища мангизи, за да се подготвят професионално непрофесионалисти. За да могат те един път на няколко години да донесат някакъв нищо незначещ медал, за който всички ще забравят след ден.

Същата дрисня е и Евровизията. Някакви задници един път в годината подвеждат куп кретени да гласуват с есемеси, наемат концертна зала, записват концерт на скапани изпълнители, а за това получават от разни страни камара пари.

Много по-честни са частните лавки от типа на Нобеловата награда. Чули ли сте някога в някоя страна да са открили школа за нобелови резерви? Да готвят учени специално за получаване на наградата? При това нобелът се присъжда за реални заслуги. Просто раздават пари. И лауреатите след това се помнят дълги години. А някой помни ли имената на олимпийските шампиони от миналата олимпиада? Някой помни ли кой футболен отбор е взел олимпийското злато?

Впрочем, за футбола. На света има още една мегамафия – ФИФА. Обикновена частна лавка, просто много хитрогъза. С тях може и да не дружиш, само да си от голямото доброутро, нещо като олимпийски биатлонист. ФИФА гребе пари с лопата не само от футболните клубове, ами плюс това извива ръцете и на държавите.

Да си спомним как бедните украинци строиха стадиони с парите на данъкоплатците, как прокарваха шосе, за да могат разни еврозадници с биричка в ръка да стигнат до тези стадиони. И всичко това, за да може някой две седмици да подритва там топка. А след това да си замине завинаги. И стадионите никога няма да покрият стойността си, ще прогният и ще се разпаднат. А ФИФА ще получава рушвети от страните, които ще се съревновават коя от тях повече народни пари да профука за нови никому ненужни стадиони.

Винаги, когато минавам в Москва по Олимпийския проспект край Олимпийския стадион, се вглеждам в рекламата за дивани и дрехи, които се продават в храма на спорта, построен в чест на поредната безсмислена дрисня през 1980 година.

Подобна дрисня е и олимпиадата в Сочи. За чий чеп ни е тази олимпиада? Две седмици никому ненужна дрисня. Милиарди профукани народни пари. И това е. Циркът ще си отиде, а стадионите известно време ще стоят. След това ще започнат да продават там чорапогащи и ще открият, може би, пицария.

Сочи 2024 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.