събота, ноември 23, 2013

Още един руски сериал

Така се стичат все обстоятелствата, че до съвременното руско кино опирам, все когато попадна на някой сериал: „Майсторът и Маргарита“, „Идиот“, „Чапаев“…

И сега: „Веднъж в Одеса/Животът и приключенията на Мишка Япончик“ („Однажды в Одессе/Жизнь и приключения Мишки Япончика“, 2011 г.).

Сериите са основани на оскъдни исторически данни, „Одески разкази“ на Исак Бабел, личното творчество на сценариста и битуващи и до днес одески легенди.

Една от които е легендата за „одеския Робин Худ“.

Но докато героят от Шеруудската гора разчитал на своя лък…


…Мишка Япончик (според някои сведения умалителните имена са късна интерпретация и всъщност Мойсей Виницки – както е истинското му име – е бил известен в Одеса просто като Миша Японец) прибягвал до по-убедителни средства:


Истината за одеския нальотчик (рус. - човек, който върши въоръжени нападения) е обаче далече по-прозаична и тя прозира сред разтегления до дванадесет серии филмов разказ: най-обикновен бандит, който обаче има залитания към политиката - близък е с анархистите и с левите есери, но още по-близък е с болшевиките, за които знаем, че не са се гнусели да използват престъпния свят за свои цели (приятели са със станалия легендарен по-късно червен командир Котовски, който също има макар и по-скромно криминално минало).

Така или иначе, след като болшевиките завземат Одеса, Японеца се издига до командир на полк (54-ти революционен полк „Ленин“ – няма майтап, така му е официалното име на полка!), съставен от бивши криминални престъпници (мотивите за тази внезапна военна кариера, изведени във филма, са наивни).

Командният състав на 54-полк (от ляво надясно): Миша Японеца – командир, анархистът Александр Фелдман – политически комисар, и криминалният престъпник Майер Зайдер по прякор Майорчик – началник на щаба; това, което няма да видите във филма е, че по-късно, неоснователно обвинен за смъртта на Японеца, Фелдман ще бъде убит от бивши другари на Миша, а Майер Зайдер ще застреля по време на пиянски скандал споменатия по-горе червен командир Котовски, за което ще бъде разстрелян малко по-късно от чекистите; с една дума – все знаменитости със знаменита съдба

Полкът на Миша Японеца, изпратен срещу войските на Симон Петлюра, които през лятото на 1919 година настъпват към Одеса, е обърнат в бягство още при второто сражение (друг наивитет във филма е представената причина за разгрома, но авторите се опитват да запазят до край романтичното лустро на филмовия герой).

Дори да е вярна филмовата версия, че полкът на Японеца е разбит заради зверско запиване предната вечер, нещата съвсем не изглеждат романтични

Като разбират, че вече няма да им бъде полезен с нищо, болшевиките вземат подобаващо за навиците си решение – да ликвидират Японеца.

Изпълнението не закъснява.

А вие, без нещо по-сериозно под ръка, можете да гледате сериала.

Ако не друго, ще чуете като фон доста песни от идиш фолклора, наполовина изпълнени в оригинал, наполовина на руски език.

Ето ви за края една от тях, вплетена в киноразказа: „Vi iz dus gesele, vi iz di shtib?“ (руски вариант: „Крутится, вертится шар голубой…“).


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.