вторник, ноември 05, 2013

Дигитална библиотека на читалище "Заря 1902 г.", с. Вакарел

Дигиталната библиотека „Вакарел – минало, песен, вяра“ можете да намерите на адрес http://vakarel.info/.


Тя е реализирана като проект по Грантовата схема за финансиране на иновативни проекти на програма „Глоб@лни библиотеки - България".

Във виртуалната библиотека на Вакарелското читалище ще откриете най-различни интересни материали, обособени в отделни раздели: „Галерия“ (с аудио, фото и видеоматериали), „История“ (с книги, архивни документи, статии и публикации), „Етнография“ ( също с книги, публикации и архивни документи), „Стоян Ватралски“ (с произведения на и за първия българин, завършил Харвардския университет; роден и израснал във Вакарел), „Вакарелската мала света гора“ (с материали за църковните храмове и параклисите във вакарелското землище) и „Предания и легенди“ (засега празен раздел, но и там скоро ще има интересни материали).

Вчера (5.11.2013 г.) в читалище "Заря 1902 г." бяха представени резултатите от реализирания вече проект, основна заслуга за които има екипът по проекта: Станислав Владимиров, Миглена Мишева и Маноела Зафирова.


Едновременно с тях са работили и доброволците Румен Дамянов, Росен Зашев (кмет на с. Вакарел), Николай Николаев (актьорът, известен като Бате Николай), Христо Кръстев, Марин Стоев, Женската фолклорна група към читалището, Богдан Николов и Милко Костов.

„Защо създадохме сайта?“ – питат неговите реализатори и отговарят: - „За да се докоснете до малката голяма история на родното ни място, да се вгледате в нея и да я опазите“.

Едно полезно и похвално начинание, което няма да застине в сегашната си форма, а ще се развива и занапред.

Успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.