понеделник, септември 09, 2013

„Тайната на Вестерплате“

Филмът „Тайната на Вестерплате“ („Tajemnica.Westerplatte“, 2013 г.) не е обикновен приключенски военен филм, разказващ за един от най-драматичните боеве в началото на Втората световна война – отбраната на полуостров Вестерплате.


Баталните сцени във филма се редуват с личните драми на героите, изправили се за първи път пред ужаса на войната, като на преден план е изведен конфликтът (исторически достоверен) между майор Сухарски, командирът на гарнизона, и капитан Домбровски, неговият заместник (Сухарски настоява след втория ден на сраженията за капитулация, за да запази живота на останалите войници и на ранените, Домбровски – за борба до край).


Историята на Вестерплате от 1 до 7 септември 1939 година е известна на всеки, който се интересува от значимите събития, случили се през Втората световна война: на 1 септември германците нахлуват в Полша, като направлението на първия удар е именно полуостров Вестерплате; сапьорни части, морски пехотинци и есесовци са хвърлени срещу около двеста души полски войници, охраняващи складове с боеприпаси.


Малкият гарнизон има първоначална задача при евентуални военни действия да задържи немските войскови части поне дванадесет часа – никой не се надява на повече от това.

А боевете за Вестерплате продължават цели седем дена: при непрекъснати настъпления, под артилерийски обстрел и дори жестока самолетна атака на втория ден поляците отбиват героично нападателя, който дава значителен брой жертви в жива сила.


Обстоятелствата обаче карат в края на краищата майор Сухарски, въпреки отпора на някои от офицерите и войниците, да вземе на 7 септември решение за прекратяване на съпротивата; на същия ден той предава Вестерплате в ръцете на немския генерал Еберхард (тази част от филма е черно-бяла, затова и снимката не е цветна).


Ето и автентичната снимка от срещата на Сухарски с Еберхард (между другото, генералът разрешава на Сухарски да носи своята сабя до отправянето му в лагер за военнопленници в знак на уважение към героизма, проявен от него и неговите войници).


Накрая и рекламния клип на филма, а ако някой реши да го гледа целия, няма да е лошо…


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.