понеделник, януари 07, 2013

Традиции

Превод от руски: Павел Николов

Човешка мас

В древния Рим пиели кръвта на убитите гладиатори. Смятало си, че по такъв начин в човека се влива жизнена сила. През ХV век италианският философ и астролог Марсилио Фичино съветвал да се пие кръв от млади хора, воден от същите съображения. През XVI век същата гледна точка споделял и великият Парацелз. Кръв пиели и при заболяване на кръвта. Особено се ценяла кръвта от девственици. Този лечебен способ бил достъпен само за богатите. Бедните хора ходели по местата за екзекуции, за да купят от палача чаша още топла кръв. Запазила се е рецепта от 1679 година на един френски аптекар – как да се направи мармалад от прясна кръв.

Рецепта от книгата Basilica chymica, 1608 година: „Вземете труп на 24-годишен мъж с рижи коси, екзекутиран не по-рано от преди един ден, за предпочитане чрез обесване, разчекване на колело или набиване на кол. Оставете го един ден и една нощ на слънце и луна, след това го нарежете на едри късове и го посипете с прах от мира и алое, за да не бъде много горчив…“.

В Европа до съвсем неотдавна стоял не въпросът „да се яде или да не се яде човешка плът?“, а „каква именно част от плътта да се употребява?“. Едно от най-популярните медицински средства била стрита египетска мумия. Смятало си, че тинктурата от мумия спира кръвотечението. За друго магическо средство се смятал човешкият череп. Съобразно с хомеопатичния принцип „подобното лекува подобно“ той се използвал за лекуване на главоболие. Популярна била една напитка за предпазване от мозъчен удар, сварена от стрит череп и шоколад. Немските лекари използвали човешка мас – с нея напоявали бинтовете. Същата мас използвали и за разтриване.

Тези традиции се задържали удивително дълго. През 1874 г. на англичаните се препоръчвала смес от меласа и стрит череп на млада жена – като проверено средство срещу епилепсия. Твърденията, че свещи от човешка мас могат да парализират човека, се срещат до 80-те години на XIX век. Стрита мумия се предлага като лекарство в каталози от началото на ХХ век. През 1908 година в Германия един човек се опитал да пие от кръвта на екзекутиран на ешафода.

Повече на английски – ТУК.

Английският крал Чарлз II редовно пиел тинктура от човешки черепи. За особено целебни се смятали черепите от Ирландия и на краля му ги доставяли оттам.

На местата за публични екзекуции винаги се тълпели епилептици. Смятало се, че кръвта, която пръска при обезглавяването, ще ги излекува от болестта им.

Постепенно технологията за изготвяне на лекарства от човешка плът ставала все по-прецизна. Лекарите провъзгласили, че целителната сила се увеличава, ако се използва труп от пожертвал се човек. Например на Арабския полуостров мъже на възраст от 70 до 80 години давали телата си за спасение на другите. Те не се хранели, само пиели мед и се къпели в мед. След като „сладките старци“ умирали, телата им се поставяли в каменен саркофаг, напълнен също така с мед. След 100 години останките се изваждали. Така получавали лекарствено вещество, за което се смятало, че моментално може да излекува човека от всякакви болести.

Повече на английски – ТУК.