събота, декември 15, 2012

За Нострадамус

Нашенски вестник писал, че и Нострадамус предсказал края на света в синхрон с маите.

Това ме подсети, че преди доста време излизащият в училището ми вестник (днес вече блог) публикува нещо за френския „пророк“.

Намерих публикацията във 2-ри брой от 2003-та година под рубриката „Най-разпространени заблуждения“.

Не е посочен авторът, така че би трябвало аз да съм я писал.

Ето я:


Мишел дьо Нотрдам (Michel de No[s]tredame), известен повече като Нострадамус, е роден на 14 декември 1503 г. в Сен Реми, Франция. Завършва Авиньонския университет, където изучава философия, граматика, риторика, класическа литература, история и медицина. Прочува се като лекар по време на борбата срещу "черната смърт" - чумата, която върлува по цяла Европа през шестнадесети век. Методът му на лечение е прост - чист въздух, чиста вода и витамин С. Освен с медицина, Нострадамус се занимава и с алхимия, има собствена лаборатория, в която прави множество опити. Но ако е известен и до ден днешен, то е заради произведението му "Центурии" (1554-1558)

През ХV-ХVІ в. "пророческата" литература е на мода. "Пророчески" произведения създават световноизвестните Томазо Кампанела, Парацелз, Франсоа Рабле. Не остава настрани от модата и Нострадамус. През 1550 г. той публикува алманах, съдържащ двадесет и четири пророчески катрена (четиристишия). А през 1554 г. започва да пише своите "центурии", от които излизат четири части от по сто катрена. Още докато е жив, на стиховете му се приписват действителни пророчески качества. А на гроба му е написано, че е съумял "...да запише с почти божественото си перо събития от бъдещи години". По-нататък легендите извършват своето, та чак до наши дни.

Действително ли стиховете на Нострадамус са пророчески? Със същата логика можем да попитаме: пророческо ли е всяко едно поетическо произведение на независимо кой автор, в което се говори за бъдещето? А такива произведения в световната литература са безброй. Не липсват и в нашата.

Подчинена на жанра, поезията на Нострадамус е подчертано апокалиптична (предсказваща катастрофи), мистична (загадъчна) и алегорична (изпълнена с отвлечени образи). Тъй като е лишена от каквато и да е конкретика, всеки стих в нея може да се тълкува по хиляди различни начини и да се прилага към каквито и да било събития. Изписани са множество тълкувания върху поезията на Нострадамус и всичките те си приличат толкова, колкото хороскопите в различните наши вестници. Впрочем убедете се сами доколко "пророчествата" на Нострадамус са реално изпълними от следния негов стих:

В година 1999, на седмия месец,

от небето ще дойде великият крал на ужаса,

за да възкреси великия крал Анголмуа,

та и преди, и след Марс да управлява с доброта. (X, 72).

Някой да си спомня за събитие с подобни характеристики, станало в посоченото време?!