сряда, ноември 10, 2010

Сертификати

От една министерска структура, която се е заела да обучава учителите онлайн, получих следното писмо (чист спам от най-високо равнище):


„Благодарим Ви за проявения интерес към предлаганите от нас курсове!

До момента има хиляди записани преподаватели, които искат да усъвършенстват своите умения и да ги предадат на колегите и учениците си.

Поради големия интерес към курсовете, екипът на ict.mon.bg , реши да удължи времето за изпълнение на условията за получаване на сертификат!

Време е за изпити!

Обявяваме Изпитна сесия през месец ноември от 1.11.2010 до 28.11.2010.

През този период всички, които не са изпълнили условията за получаване на сертификат в двата онлайн курса, ще имат възможност да го направят.“

Желаем ви успех!“


Още началото на писмото е лъжливо-лицемерно: никакъв интерес към никакви курсове не съм проявявал!

Следва опашата лъжа: интересът към въпросните курсове и нищожен, мога да го кажа, защото се движа в учителски среди, а не хвърча в министерски облаци.

Най ме подразни обаче, че се опитват да ми пробутват някакъв сертификат.

И отговорих на писмото кратко: „Писнало ми е от сертификати, които не ми вършат никаква работа“.

Защото си е точно така, насъбрал съм какви ли не сертификати от какви ли не курсове и ползата от тях ми е колкото от козел мляко.

За последно бях например на един двудневен курс.

Там един физик от БАН (оф!) обясняваше как учителите по физика могат да отидат в някой от магазините за един лев, да си накупят жички, бурмички и разни други дреболии, от които да си направят какви ли не неща, с които да показват опити на учениците.

Честен кръст, не лъжа!

Този направо ме хвърли в ХIХ-ти век, при условие че съществуват сайтове като PhET (за интерактивни симулации), а пазарът предлага цели комплекти за опити, направени по всички изисквания за съвременна нагледност в обучението!

По-късно по пощата получих оттам следния сертификат (цъкнете върху снимката, за да я видите в пълното ѝ величие).


Една пропусната запетая, едно неоснователно членуване, Вакарел от село издигнат в ранг на град, а отдолу – ни подпис, ни печат!

И това от хора, които учат учители.

Боже, опази!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.