сряда, септември 22, 2010

В Гомотарци всичко е нормално (!?)

Така разправя по телевизията Дешка Николова, директор на дома за деца с увреждания.

Лекуващият лекар припява същата мелодия.

И излиза, че някой лъже.

Или горните двама, или Българския хелзинкски комитет (БХК).

А вместо да запретне ръкави и да търси истината, Надя Шабани, председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), се прави на ударена с мокър парцал и иска доказателства.

На което БХК отговори с отворено писмо, започващо така:


Уважаема госпожо Шабани,

Във връзка с цитирани в медиите Ваши изказвания, в които настоявате БХК да даде “конкретни доказателства за завишената смъртност в тези институции”, както и “конкретния списък с конкретните домове, където деца умират от глад”, искаме да Ви призовем да прочетете докладите ни, които са публични и се намират на forsakenchildren.bghelsinki.org.

Докладите са общо 263 стр., с 1730 бел. под линия. Конкретните доказателства са там“.


Точно и ясно, обяснено като на олигофрен (респективно – канцеларски плъх).

Следва още нещо интересно:


„Искаме също така да Ви напомним, че още на 28 юли тази година ДАЗД е получила от БХК пълните доклади за едни от най-тежките домове в страната - Крушари, Кула, Медвен, Петрово – Стара Загора, Сладък кладенец, Гомотарци, Рудник и Кермен. За тези два месеца не ни е известна последваща реакция от Ваша страна, въпреки че сте получили доклади с конкретни доказателства, за конкретни смърти, или конкретно гладуване, на конкретни деца“.


А на края четем:


„Вярваме, че поверената Ви агенция е призванa да изпълнява активна функция по закрила на детето, a не по закрила на отговорните за случващото се в институциите. В този смисъл чакаме да предприемете конкретни действия за защита на конкретните деца, жертва на конкретни престъпления – надлежно описани от нас за Ваше и на прокуратурата улеснение“.


От БХК може и да вярват, но аз много не вярвам.

Впрочем вярвам: че по всяка вероятност всичко пак ще бъде заметено под килима и виновни няма да се намерят.


P.S. Чудя се как все още някой пламенен патриот не е изплакал, че лоши хора чернят светлото име на България! (Вени Марковски ми написа, че във Фейсбука имало доста плачльовци по този повод, но аз фейсгрупите не ги възприемам много сериозно, та да уточня - имам предвид някой от тлъстите патриотични сомове).

P.S.P.S. Още по темата:


Светла Енчева - Концлагерът като грижа и услуга

Нервната акула - За детската смърт бясно през сълзи


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.