петък, май 07, 2010

Милан Кундера защитава Полански

Когато арестуваха Роман Полански, българската блогосфера не остана назад в отношението си към събитието. Едни викнаха патетично: „Отрежете му главата!“, други също толкова патетично отвърнаха: „Смилете се!“ и млъкнаха. Всяко чудо за три дена. Бързо се палим, бързо гаснем.

А същевременно случаят Полански продължава. И тези, които наистина се интересуват от съдбата на режисьора, не престават да следят събитията без излишен телешки възторг.


„GAZETA WYBORCZA“


Известният чешки писател Милан Кундера, който живее от години във Франция, защити Роман Полански в статия, публикувана в "Le Monde". Чешкият творец твърди, че не може да се мълчи пред лицето на „абсурдното положение“ на режисьора.


Кундера отбелязва в своята статия, че цени високо от самото начало творчеството на Полански, а живота му смята „за европейски образец от гледна точка на неговия сблъсък от ранни години с антисемитизма, миграцията и класическата и прекрасна полско-френска близост“. Писателят добавя, че не познава лично режисьора, който продължава да се намира под домашен арест в Швейцария, но за никого другиго не мисли през последните осем месеца толкова, колкото за него.

„Представям си го затворен и надзираван във вилата в Швейцария, където се опитва да работи, и много добре зная, че не е в състояние да прави това. Един човек, когато е обвинен, се намира в непрестанен затвор.“ – пише Кундера.

Той отбелязва, че не иска да засяга правния аспект на случая, водейки се в своята защита на режисьора от това, което е добро за „европейската култура“. „Верен на тази култура, отказвам да си затварям очите за абсурдното положение, в което се намира Полански, преследван за деяние, което е извършено преди 33 години и за което отдавна са му простили всичките актьори в тази пиеса; продължаването на процеса няма да донесе на никого, ама на никого, нищо добро – подчертава Кундера. – Ако Европа е Европа, ако все още е наследница на собствената си култура, не би трябвало да понася мълчаливо абсурдността на тази ужасна пантомима, която се разиграва в швейцарската вила.“ – завършва статията си писателят.

81-годишинят Кундера живее от средата на 70-те години във Франция (от 1981 година е и френски гражданин), а родината си посещава спорадично. Рядко дава интервюта за пресата.

През 2008 година Кундера беше обвинен от няколко чешки историци, че през 50-те години като студент е сътрудничил на комунистическата държавна сигурност и е направил донос за свой колега. Самият Кундера нарече рапорта лъжа, а един друг чешки литературен историк, Зденек Пешат, се изказа в негова подкрепа. Въпреки съмненията около основанията за тези обвинения, те подкопаха репутацията на побелелия писател.


Превод от полски: Павел Николов


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.