неделя, октомври 19, 2008

Светият Синод пак се размърда

Мине не мине време - и Светият синод на Българската православна църква вземе, че се размърда. Колкото да видим, че го има, защото в много случаи, когато наистина трябва да го има, никакъв го няма.

Този път трън в очите на Синода е проектът на Закона за културното наследство. Законът, виждате ли, разглеждал храма най-напред като обект на културно наследство, а след това като място за богослужение. А "религиозните светини" според този закон били само "музейни експонати". Поради което Светият синод се връцва и заявява, че законът няма да получи подкрепата му.

Отново и отново висшият църковен клир витае в някакво друго пространство. България е светска държава, нейният парламент е светска институция, а депутатите не са църковно настоятелство. Така че искането за църковно-религиозен приоритет при оформянето на светски нормативни текстове, си е чиста проба несериозно предприятие. Валидно само дотолкова, доколкото все пак наистина ще разберем, че нашите синодални дядовци все още шават.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.