неделя, април 05, 2015

Карингтън

Исках да напиша с две думи нещо за един филм, но се получи малко по-широк разказ, затова махнах кавичките в заглавието.

Надявам се така написаното по-долу да е интересно не само за любителите на киното, но и за тези, които търсят интересни истории за някога живели знаменитости.

Въпреки че в заглавието на филма „Карингтън“ („Carrington, 1995 година) стои фамилията на Дора Карингтън, екранното произведение е създадено от английския драматург, режисьор и сценарист Кристофър Хемптън по произведението „Литън Стрейчи“ на Майкъл Холройд.

Това обаче е само бележка за протокола, защото киноразказът съсредоточава вниманието на зрителя и върху двамата – художничката Дора Карингтън (1893-1932), изключително популярна в началото на миналия век в страната си, и писателя Литън Стрейчи (1880-1932), биограф новатор, известен най-вече с биографията си на кралица Виктория, преведена и на български език; двамата са видни представители на групата "Блумсбъри" – общност на английски интелектуалци, писатели и художници, сред които Вирджиния Уулф, Кетрин Мансфийлд, Бертран Ръсел, Лудвиг Витгенщайн и Джон Кейнс.


Доколко филмът се основава на литературния първоизточник, не мога да кажа, защото не съм го чел, но във всеки случай проследява исторически достоверните отношения между Литън Стрейчи, Дора Карингтън и Ралф Партридж (разказът стига до смъртта на Литън Стрейчи, който умира от рак на 51 години; това, което не виждаме, е самоубийството на Дора Карингтън два месеца след това, резултат от вътрешния срив, който настъпва у нея след смъртта на Стрейчи); това е един изключително заплетен и скандален за времето си любовен триъгълник (Стрейчи има хомосексуални наклонности, които изобщо не крие, и освен към Дора изпитва мили чувства и към нейния съпруг Ралф; слуховете още тогава, та до днес, твърдят, че Дора се е омъжила за Ралф, за да прикрие любовните отношения на Литън с него).


А на тази снимка са истинските Литън Стрейчи и Дора Карингтън (Дора Карингтън между другото е първата жена, която си подстригва толкова късо косата, че ѝ се вижда отзад шията - твърде неприлична прическа за тогавашните обществени вкусове).


Изобщо, ексцентричната художничка не е пропускала като че ли случай да скандализира по някакъв начин „добрите нрави“ (снимка от 1917 година).


Ето и известния портрет на Литън Стрейчи, направен от Дора Карингтън.


И най-накрая – рекламния клип на филма „Карингтън“ (с две награди от фестивала в Кан – за режисьора и за Джонатан Прайс, изпълняващ ролята на Литън Стрейчи).


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.