неделя, октомври 20, 2013

Приказки за възрастни

Очарователният, хитър, обикновен и заедно с това сложен свят на един художник от едно затънтено село

Владимир Любаров е необикновен художник във всяко едно отношение. Гледаш неговите картинки, както самият той нарича своите произведения, и ти се иска да се усмихнеш. Дори ако тези картинки не са от най-веселите.

Художникът е роден в Москва и творческата му кариера още от самото си начало е доста успешна. Работи като главен художник в научно-популярното списание "Химия и жизнь“, илюстрира и оформя повече от сто книги, сред които произведения на автори като Жул Верн, Едгар По, Станислав Лем, Николай Гогол, Аркадий и Борис Стругацки.


Но през 1992 година неочаквано за хората около него Любаров променя рязко живота си. Като се отказва от амплоато на престижен столичен художник, той си купува малка къща в полуизоставеното село Перемилово в покрайнините на Владимирска област и се потапя изцяло в обикновената селска действителност.

Октомврифест

Тук, далече от московската суета под четката на художника се появяват картини, вдъхновени от един живот без претенции, от разговорите на съседите за сеното, за реколтата и за приключенията на Зинка от съседната улица. Но в този живот, който тече и напред и назад, и насам и натам, Любаров привнася удивителни персонажи, птици, животни, вълшебни същества и неочаквано затънтената страна Перемилово става някак си приказна. Иска ти се да побродиш по нейните улички, да надникнеш в прозорците на къщите, да помилваш котката, която върви по петите ти и да срещнеш русалка край местната река. И вие, като художника Любаров, ще разберете, че тук само на пръв поглед всичко е обикновено.

Семейство

Честита баня!

Адажио

“Когато дойдох тук, бях поразен, че всички жени мечтаят да бъдат балерини. Казват, как искам да съм балерина, да правя ей това движение. Да нося такова костюмче. Кълна се!“

Пейка

Флашмоб „Лястовичка“

Света обича да танцува

Дивият плаж

Юлски дъжд

Късна любов

Търсене на истината

Хляб

Чакалня

Фитнес

Хлебарница

Разходка с велосипед и мъж

Студио по изобразително изкуство

Наводнение

Ангел хранител

Среща

Понеделник

Превод от руски: Павел Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.