събота, октомври 19, 2013

Гражданско образование

“Хиляди гимназисти във Франция излязоха на протест срещу депортирането на 15-годишна косоварка от ромски произход, предаде АФП.

Леонарда Дибрани бе отведена от полицаи по време на ученическа екскурзия на 9 октомври и качена на самолет за Прищина заедно с родителите и петимата братя и сестри…

Учениците блокираха входовете на около 20 училища в Париж, като дори бе организирано шествие. Те поискаха връщането във Франция на Леонарда и Хачик Хачатрян - 19-годишен арменец, който бе депортиран в събота…“ (в. „Труд“)

Това е случаят, покрай който Крис Енчев попита във Фейсбук: „Ще дочакам ли това да се случи някога и у нас...“

Лично аз мисля, че няма да е никак скоро.

Защото в България не се възпитават граждани.

Дори когато в редки случаи родители с активна гражданска позиция се опитват в да приобщят към нея децата си, веднага се намират умници, които да заключат, че това е вредно, много вредно.


От своя страна българското училище мълчи по въпроса.

То още от времето на соца възпитава предимно зубрачи и изпълнители на повели.

Докато братята македонци имат в училищата си цял учебен предмет „Граѓанско образование“.


Вижте темите само, от които последната е много показателна: не са влезли още в Европейския съюз, а учат в училище за него.

Та - мъка ми е!

Но не за тях.

За нас…

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.