петък, декември 31, 2010

Ще си спомним поименно всеки

Автор: Борис Вишневски

Превод от руски: Павел Николов


Беззаконие – друга дума, която да характеризира произнесената на 30 декември присъда по делото на Михаил Ходорковски и Платон Лебедев не може да се намери.

Рядко ни се е случвало да видим съдебни процеси, където обвиненията да са толкова лъжливи и безсмислени, а защитата да побеждава в спора с обвинението с такъв унищожителен резултат.

Но абсурдното обвинение по адрес на Ходорковски и Лебедев – че са откраднали всичкия нефт, добит от ЮКОС (при което прокурорите с очи, изкривени от постоянното лъжене, така и не пророниха нищо за това къде между другото е отишло „откраднатото“) беше дума по дума преразказано на съдиите в Хамовническия съд от Виктор Данилкин.

Човекът, прошепнал под носа си присъдата на Ходорковски и Лебедев, не може да бъде наричан отсега нататък „Ваша чест“: само тези, които нямат ни чест, ни съвест, могат да го наречат така при тези обстоятелства.

И не трябва да се разказва, че съдията е малък човек, че присъдата не е написана от него, че са го заставили, че са го натиснали, че има семейство, невръстни деца и престарели родители…

Той сам е направил своя избор: неговото име вече ще стои на една от най-черните страници на руското правосъдие. И член 305 от Наказателния кодекс на Руската федерация, част втора – за произнасяне на преднамерено неправомерна обвинителна присъда, свързана с лишаване от свобода – ще му бъде припомнен.

А що се отнася до родителите, Ходорковски също има родители и неговата майка не напразно извика след обявяването на присъдата: „Бъдете проклети, вие и вашите потомци!“

Аз ги проклинам заедно с Марина Филиповна, но не само тези, които произнесоха присъдата, ще бъдат проклети.

Ние ще си спомним поименно всички, които осъществиха това черно дело.

Ще бъдат проклети прокурорите и следователите, всичките тези сменящи се един след друг каримовци и шохинци, лахтинци и ибрахимовци.

Ще бъдат проклети помиярите от журналистиката, които лаеха послушно, обвинявайки Ходорковски и Лебедев по федералните телевизионни канали.

Ще бъде проклет президентът, говорещата кукла в ръцете на празноокия, страхлив и жесток бандит, способна само да бърбори за „правова държава“ и за свобода, която „е по-добра от липсата на свобода“.

Ще бъдат проклети тези, които доведоха бандита да управлява страната и на първо място придворните „либерали“, които се възхищаваха от „възраждането на руската армия в Чечня“ и нарекоха бандита „честен и отговорен човек“.

И ще бъде проклет самият бандит, опиващ се сега от абсолютната си власт над двамата в остъклената клетка на Хамовническия съд.

Неговият съд – както и на цялата му шайка – предстои.

И не само Висшият.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.