събота, юни 05, 2010

Свръхнова

Бетелгейзе намалява обема си, съобщават учените.

По всяка вероятност ще станем свидетели на явление, което за последен път е било наблюдавано с просто око през 1054 година.

Избухване на свръхнова.

Звездата-гигант (ако бъде поставена на мястото на Слънцето, ще достигне почти до орбитата на Сатурн) явно е изчерпила термоядреното си гориво, при което съдбата ѝ оттук нататък може да бъде само една.

Гравитацията ще надделее и ще смачка Бетелгейзе до една критична плътност, след която ще последва взрив.

Звездната материя ще бъде изхвърлена в космическото пространство с колосална сила, за да образува поредната мъглявина.

А в небето над нас ще грейне за няколко седмици светлина, достигаща по сила тази на Луната.

Разни вещери, шамани, звездобройци, прорицатели, хороскопаджии и прочее шарлатани вече се разшаваха и започнаха да лъготят публиката какво влияние ще окаже свръхновата върху съдбите на отделните хора и на човечеството като цяло.

Разбира се, пак ще се намерят много мунчовци, които ще им повярват, без да си направят простата сметка, че всъщност това, което ще наблюдаваме, е станало преди няколко века (Бетелгейзе е на 430 светлинни години от Земята) и неговото влияние върху нас ще е толкова значително, колкото е влиянието, когато ни осветят с електрическо фенерче.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.