вторник, ноември 10, 2009

Ликвидиране на неграмотността

Тази кичозна порцеланова статуетка се нарича „Активисти”. Статуетката е от 20-те години на миналия век и изобразява двама ликбезовци. В превод от болшевишки новговор ликбез означава ликвидация безграмотности (ликвидиране на неграмотността). След установяването на болшевишка (комунистическа) власт в Русия се подела широка кампания за обучаване на неграмотните и малограмотните. Нищо лошо като идея, но доколко ликбезовците са си свършили наистина работата, малко се съмнявам.

Татко разказваше, че след 1944 година, когато България станала комунистическа държава, у нас също се развихрила подобна кампания. И татко, като учител по това време из Добруджа, трябвало да вземе участие в нея. Той винаги си спомняше за това със смях: „Научавахме хората от селата да си пишат двете имена и ги зачислявахме в графата грамотни”.

Нямало как, неграмотността трябвало да бъде ликвидирана в най-кратки срокове. Такава била партийната повеля. Смееш ли да не я изпълниш?..


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.