събота, октомври 19, 2024

ЕРЕТИК И МЕЛНИЧАР ПРЕЗ XVI ВЕК

ИЗТОЧНИК: ДИЛЕТАНТ

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ChatGPT

РЕДАКТИРАЛ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Откъде можем да знаем за какво е мислил един италиански еретик през XVI век? Отговор на този и на други въпроси отдавна е намерил бащата на микроисторията Карло Гинзбург.

“СИРЕНЕ И ЧЕРВЕИ“ НА КАРЛО ГИНЗБУРГ И МИКРОИСТОРИЯТА

Дълго време историческата наука, както и хората, които се увличат по историята, се интересували от политическите събития в миналото. През втората половина на XX век настъпва забележима промяна в тази посока: изследователите започват да обръщат внимание на личните сюжети, свързани с живота на обществото. Европейските учени постигат в това отношение голям успех, като разглеждат множество документи и хроники, за да се опитат да възстановят картината на обществения живот през Средновековието и ранното Ново време. На преден план излизат социалната история, микроисторията и историята на манталитета.

В тази връзка трябва да си припомним новаторското съчинение на италианския историк Карло Гинзбург, озаглавено „Сирене и червеи“. Книгата излиза през 1976 г. и предизвиква истинска революция в историческата наука. Историкът, подобно на следовател или детектив, изследва подробно материалите от инквизиционния съд по делото на еретика Доменико Скандела с прозвището Менокио (Малкия, Дребния – бел. П. Н.). Разказите на обикновения мелничар с необичайни увлечения представят любопитна картина, изобразяваща светогледа на низините в средновековното общество. Подобен подход към анализа на исторически документи се оказва успешен: френският историк Еманюел Льо Роа Ладюри, работейки с протоколите от разпити на църковния съд, възстановил живота на окситанското село през XIV век.

Изоставени мелници в Соренто

СКАНДЕЛА: МЕЛНИЧАР И ВОЛНОДУМЕЦ

За основния персонаж са събрани достатъчно сведения. Човекът преживял две инквизиционни разследвания и следствието разполагало с не малко данни за еретика Менокио.

Средновековни мелници

Доменико Скандела е роден около 1532 година (по време на разпита мелничарят бил на 52 години) в селцето Монтереале във Фриули. На североизток от Венеция той наел два парцела земя и две мелници: работата му позволявала да издържа семейството си. Разбира се, той често се представял за по-беден, отколкото бил в действителност, но сведенията за зестрата на дъщеря му Джована, която се омъжила месец след смъртта на баща си, показват, че е възлизала на 256 лири и 9 солдо. Сумата за онова време не била много голяма, но също така била явно недостъпна за селската беднота.

През 1581 година Скандела заема длъжността подеста (глава на местната администрация с юридически функции) в четири съседни села. Той бил сравнително добре образован: можел да чете, да смята и да пише, както и да спори с учените от клира. Заради смелите си изказвания за Бога и вярата Менокио попада през 1583 година на подсъдимата скамейка пред инквизиторите.

Неговата хаотична представа за произхода на света била като сирене с мляко, в което са се завъдили червеи. Така на света се появили бог и ангелите. Сред тях били Михаил, Гавриил, Рафаил и Луцифер. Заради гордостта си последният бил наказан с изгнание, а бог създал хората, за да запълни свободните места.

Църковен съд

Отношението му към духовенството било рязко отрицателно: Скандела откровено не обичал прелатите и свещениците, считал ги за ограничени, обвинявал ги в лъжа и празнословие. Според него свещенослужителите не трябвало да се наслаждават на разкош и да угаждат на стомасите си. Възгледите на мелничаря не били типични за онова време: на вълните на Реформацията съществували доста радикални народни представи за религията, но Менокио се увличал от съвсем различна литература.

В материалите от разпита фигурират Библията на родния език на обвиняемия, „История на Страшния съд“, „Декамерон“ на Бокачо, а също така вероятно и Коранът. С книги Скандела се снабдявал доста бързо: купувал ги по панаирите, получавал ги като дар или ги разменял. При първия разпит той все още имал късмет: трудолюбивият мелничар останал в затвора две години, а след това бил освободен в замяна на покаяние и отричане от своите идеи.

В началото на 90-те години на XVI век Доменико Скандела се върнал в родните си места и продължил да работи, успявайки да наеме трета мелница. Но от религиозните си възгледи не се отказал напълно. Преследванията и доносите продължавали, макар инквизиторите да не разбирали напълно кой е човекът с прозвището Менокио. Следствието дълго време търсело поводи и, накрая, няколко доноса дали осезаем резултат. Първоначално своенравният мелничар разказвал на кръстен евреин, че Евангелието било написано от монаси и свещеници просто от безделие. По-късно в кръчмата Доменико сквернословел и се изказвал нецензурно за Исус Христос.

Изгаряне на еретици

Заставайки пред църковния съд за втори път през 1599 година, Менокио отново разказал за своите идеи и вече се смятал едва ли не за учен пророк. Мъченията не дали резултат: мелничарят не посочил съучастници. А дали изобщо е имал? В своите речи Скандела призовавал за разправа с духовенството, но по-късно се отказал от тази идея - мислейки за децата си, той не искал да рискува бъдещето им. Неговият „нов свят“ бил изпълнен с чудеса и изобилна храна: нещо като реакция на успехите на Великите географски открития.

Благодарение на своята професия, Меноккио имал сериозно влияние в селото и бил авторитет, но, за съжаление, селският мислител си спечелил доста недоброжелатели. В затвора той пишел писма с разяснения на своите идеи, които така и не били чути.

Резултатът бил прост: бъбривият мелничар и подеста с доста нестандартни мисли бил екзекутиран по заповед от Рим. Имало множество свидетелства срещу него него.

Екзекуция

Историята на Доменико Скандела, известен с прозвището Менокио, е нетипичен разказ за светогледа на един представител на социалните низини. Той е пример за умерено успешен и предприемчив човек от село, който имал добро образование и изградил нетипичен мироглед.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.