петък, октомври 04, 2024

НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ / 1991 г. / ФИЗИКА / ПИЕР-ЖИЛ ДЬО ЖЕН

Пиер-Жил дьо Жен (Pierre-Gilles de Gennes)

24 октомври 1932 г. - 18 май 2007 г.

Нобелова награда за физика

(За откритието, че методите, разработени за изследване на явленията в простите системи, могат да бъдат обобщени за по-сложни форми на материята, по-специално за течните кристали и полимерите.)

Пиер-Жил дьо Жен (Pierre-Gilles de Gennes) е изтъкнат френски физик, роден на 24 октомври 1932 г. в Париж, Франция. Той е известен със своите изследвания в областта на течните кристали и полимерите, за които получава Нобелова награда за физика през 1991 г. Наградата му е присъдена за откритието, че методите, използвани за изучаване на прости системи, могат да бъдат приложени и към по-сложни форми на материята.

Дьо Жен завършва „Екол Нормал Сюпериор“ през 1955 г. и по-късно става професор в „Колеж дьо Франс“ през 1971 г. Той е член на множество престижни научни организации, включително Френската академия на науките, Холандската академия на науките и изкуствата, Кралското дружество, Американската академия за изкуства и науки и Националната академия на науките на САЩ.

Пиер-Жил дьо Жен е известен със своите изследвания в областта на течните кристали и полимерите. Неговите основни приноси включват:

Течни кристали: Дьо Жен изследва как молекулите в течните кристали се подреждат и как преминават от подредено в неподредено състояние. Той показва как електрически или механични въздействия могат да променят фазовото състояние на течните кристали, което е основа за създаването на течнокристални дисплеи.

Полимери: Неговите изследвания върху полимерите включват изучаване на движението на дългите молекулни вериги в разтопени полимери. Това помага на учените да разберат и контролират свойствата на полимерите.

Фазови преходи: Дьо Жен изследва как сложни форми на материята преминават от подредено в неподредено състояние. Той прилага математически методи за обяснение на различни физични явления, свързани с фазовите преходи.

Интерфейсни проблеми: В по-късните си години той се интересува от динамиката на мокренето и адхезията, както и от поведението на гранулирани материали и природата на паметта в мозъка.

Неговите изследвания са високо оценени и той е наричан “Исак Нютон на нашето време” заради способността си да прилага математически методи за обяснение на сложни физични явления.

Освен Нобеловата награда за физика през 1991 г., Пиер-Жил дьо Жен получава множество други престижни награди и отличия за своите изследвания. Ето някои от тях:

Медалът “Холвек” (Fernand Holweck Medal and Prize) през 1968 г. от Британския институт по физика и Френското физическо дружество.

Наградата “Бурк” (Bourke Award) през 1976 г. от Кралското химическо дружество.

Наградата “Ампер” (Ampère Prize) през 1977 г. от Френската академия на науките.

Златният медал на CNRS (CNRS Gold Medal) през 1980 г. от Френския национален център за научни изследвания.

Наградата “Гей-Люсак–Хумболт” (Gay-Lussac–Humboldt Prize) през 1983 г..

Медалът “Матеучи” (Matteucci Medal) през 1987 г. от Италианската национална академия на науките.

Наградата “Харви” (Harvey Prize) през 1988 г. от Технион – Израелския технологичен институт.

Медалът “Лоренц” (Lorentz Medal) през 1990 г. от Нидерландската кралска академия на науките.

Наградата “Вулф” (Wolf Prize) през 1990 г. от Фондация “Wolf” в Израел.

Тези награди подчертават значимостта на неговите приноси в областта на физиката и признанието, което е получил от научната общност по целия свят.

Пиер-Жил дьо Жен е женен за Ан-Мари Руе (Anne-Marie Rouet) от юни 1954 г. до смъртта си през 2007 г. Семейството има три деца: Кристиан (роден на 9 декември 1954 г.), Доминик (роден на 6 май 1956 г.) и Мари-Кристин (родена на 11 януари 1958 г.)

Пиер-Жил дьо Жен умира на 18 май 2007 г. в Орсе, Франция.

ИЗТОЧНИК: Текстът е генериран от изкуствен интелект след няколко зададени насочващи въпроса /Павел Николов/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.