събота, октомври 12, 2024

НАЙ-ИЗВЕСТНИЯТ СТРЕЛЕЦ В ДИВИЯ ЗАПАД

ИЗТОЧНИК: VINTAGE EVERYDAY

ПРЕВЕЛ ОТ АНГЛИЙСКИ: AI COPILOT

РЕДАКТИРАЛ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Джеймс Бътлър Хикок (27 май 1837 – 2 август 1876), по-известен като Дивия Бил Хикок, е народен герой от Дивия Запад, известен с живота си в пограничните райони като войник, разузнавач, шериф, комарджия, шоумен и актьор, и с участието си в много знаменити престрелки. Той си спечелил широка известност по своето време, голяма част от която била подсилена от многобройни ексцентрични и често измислени истории, които разказвал сам за себе си. За някои съвременни сведения относно подвизите му се знае, че са недостоверни, но те остават основа за голяма част от неговата слава и репутация.

Хикок е роден и израснал във ферма в северен Илинойс по време, когато беззаконието и саморазправите са често срещани поради влиянието на прерийните банди. Привлечен от този груб начин на живот, той се отправя на запад на 18 години като беглец от правосъдието, работи като кочияш на пощенска кола, а по-късно като шериф в граничните територии на Канзас и Небраска. Воюва и шпионира за Армията на съюза по време на Американската гражданска война и става известен след войната като разузнавач, стрелец, актьор и професионален комарджия. В хода на живота си участва в няколко значими престрелки.

През 1876 г. Хикок е застрелян, докато играе покер в салун в Дедууд, Територия Дакота (сегашната Южна Дакота), от Джак МакКол, загубил в играта комарджия. Ръката с карти, която уж държал в момента на смъртта си, е известна като "ръката на мъртвеца": два чифта, две черни аса и осмици.

Хикок остава популярен образ в историята на пограничните райони. Много исторически обекти и паметници отбелязват живота му, а той е изобразен многократно в литературата, филмите и телевизията. Обикновено е главен герой, въпреки че историческите описания на действията му често са противоречиви, а голяма част от кариерата му е преувеличена както от самия него, така и от съвременни творци на митове. Независимо от твърденията на Хикок, че е убил през живота си множество знайни и незнайни стрелци, кариерата му на стрелец продължава само от 1861 до 1871 година. Според Джоузеф Г. Роса, биограф на Хикок и най-голям познавач на Дивия Запад, Бил Хикок е убил в престрелки само шест или седем души.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.