СЛУЖБОМЕР

сряда, май 04, 2016

Васил Хаджикимов, „Македонските българи“ – Предговор

Васил Хаджикимов от Ново село, Щип, Вардарска Македония - "Македонските българи", София, 1942 година

Обработил с ABBYY FineReader и редактирал: Павел Николов

ПРЕДГОВОР

Книгата на В. Камов е твърде навременна. Днес неприятелската пропаганда непрекъснато тръби: българи, напуснете Македония, Тракия и западните покрайнини, изоставете ги и се приберете в старите предели на страната.

Очевидно чуждата пропаганда се стреми да убеди дори самите нас, че новоосвободените земи, и особено Македония, са нещо различно от България по историческа съдба, култура, език и кръв. У нас и за слепите е ясно, че ако българите напуснат Македония, това значи тя да обезлюдее, защото от векове се населява в грамадното си мнозинството само от българския национален елемент.

Книгата на Камов доказва тъкмо това: че не съществува отделна македонска нация, срещупоставена на българската нация. За нас - българите, въобще, не съществува такъв въпрос и затова той никога не бил поставян от нас.

Ония, обаче, върху които въздейства чуждата пропаганда, ще намерят в тая книга необорими аргументи срещу примамливите лозунги на тая пропаганда. Те ще разберат, че понятието „македонска нация“ се е лансирало като лозунг от т. н. тесни социалисти, създали в 1903 г. партия, предшестваща по-късната комунистическа партия, докато в самата Македония т. н. „македоство“ се е изразило в познатия автономизъм. Той е подет от българските революционери в Македония като единствена най-удобна форма да се прикрие стремежа им за присъединяването на Македония към майката родина — България.

Това прикриване се е налагало съобразно с тогавашните политически условия по чисто тактически причини и то единствено в интереса на една успешна освободителна борба.

Затова, за самите борци никога автономизмът не е бил схващат като въпрос за отделна „македонска нация“, а само като отделен етап от борбата на българския народ за цялостно обединение в една единна българска нация, в която делението — македонци, добруджанци, тракийци и пр. няма друго освен чисто областно географско значение.

Петър Боев

(следва)

БЕЛЕЖКИ

1. Оригиналния документ можете да видите ТУК.

2. Още документи – в „Библиотека на Павел Николов“.

3. ЗА АВТОРА: Васил хаджи Кимов (1903-1992) е български революционер и общественик, деец на Македонската младежка тайна революционна организация, Македонската народна студентска група, Вътрешната македонска революционна организация (Обединена) и на Българските акционни комитети. Племенник(внук) е на революционера Владислав (Славчо) Ковачев. След 1944 г. Васил хаджи Кимов е арестуван от новата югославска власт и през февруари 1946 г. е осъден, първо, на смърт чрез разстрел, а после Върховният военен съд заменя присъдата му с двайсет години затвор, от които излежава само единайсет в затвора в Идризово.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.