четвъртък, юни 15, 2023

ДИМИТЪР СТРАШИМИРОВ / “ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ / „СВЕДЕНИЯ, СЪБРАНИ В НАШИ ДНИ“ / ЗА ПУШКАТА НА ЛЕВСКИ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на документи от по-късно време, свързани със съвремието на Васил Левски.

Документите са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 524

За пушката на Левски

М.Н.П. Народен музей №117

11. III. 1908 г. София

До г-н Данаил Хр. Попов

в Турну Мъгуреле

Отговор 17 март 1908 г.

Чест имам, Уважаеми Господине, да Ви съобщя, че предадената от Вас на Господина Плевенския Кмет пушка, с която се е обучавал революционерът А. Кънчев и В.Левски, за да се запази в Плевенския музей, се препрати на съхранение в Народния музей, за което последният Ви изказва най-учтива благодарност.

Директор: (подпис) В. Добруски [1]

БЕЛЕЖКИ

1. Писмото е придружено от следната приписка от Д. Хр. Попов: „Пушката, която проводих, за да се пастри в Народния музей в София, е придружена със следното описание:

„В година 1870-та поръчах нарочно и донесох две оръжия от най-усъвършенстваната тогава система с цел, за да ги подаря на нашите Народни Свети Апостоли В. Левски и А. Кънчев, които тогава се намираха при мене в дома ми, където преживяха три цели месеца, догдето уредихме прехождането им в България за съставяне на тогавашните деятелни комитети. Във всичкото това време, което стояха тука, и двамата се обучаваха ежедневно с тези оръжия. После преминаването на Левски през Никопол до Плевен успях да прекарам едната пушка, която после откриването на комитетските ни действия и улавянето на Левски не зная що е станало [с] онази пушка, а втората, която трябваше да прекараме за А. Кънчева, поради самоубийството му (в Русе) пушката остана и се пази у мене и до днес. Днес, по случай идването тук на делегацията от Плевен, за да положат венци на признателност на румънския тукашен паметник, възползвах се от случая и я предадох на г-н кмета на Плевен с молба нарочна, за да я вложат в Плевенския музей, гдето да се съхранява като важна реликва - за спомен! Това описание поръчах да се покачи върху речената пушка, за да може всеки посетител на музея да прочете и узнае каква е тая пушка и от кого е препратена в музея на съхранение."

Турну Мъгуреле, 8 ноември 1907г.

Данаил Хр. Попов, ветеран - стар нар. поборник

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.