вторник, юни 27, 2023

ЮЛИЯ ЛАТИНИНА / ВЗЕМАТ ПУТИН ПОД ЗАКРИЛА. ФСБ КАТО ОСНОВЕН БЕНЕФИЦИЕНТ НА МЕТЕЖА НА ПРИГОЖИН

ИЗТОЧНИК: НОВАЯ ГАЗЕТА. ЕВРОПА

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Не съм привърженичка на теориите за заговори и на дългите комбинации с много ходове. Заговорите се срещат в реалния живот по-рядко, отколкото в книгите, а комбинациите с много ходове съществуват основно в параноичното въображение на сътрудниците на специалните служби - всички им ги приписват и самите те се опитват да ги реализират.

Въпреки това, следи от комбинация с много ходове се очертава ясно в произтеклите вълнения и, парадоксално, предимно успешна.

Главната цел на тази комбинация с много ходове беше безпощадното отслабване на Путин, представянето му като незначителен политик, загубил властта и контакта с реалността, и прехвърлянето на реалната власт в ръцете на онези, които успяха да спрат Пригожин / да преговарят с него. Ако е така, тогава целта по същество е постигната. А това, което видяхме, беше само първият сезон на сериала. Във втория сезон чакаме отстраняването на Путин от власт (без гражданска война) и преминаването на властта в ръцете на онези, които спряха Пригожин.

И това съвсем няма да е Лукашенко.

Кой обикновено прави военните преврати? Военните, а не Сульо и Пульо.

Кой обикновено ръководи военните? Министърът на отбраната.

Кой ще стане министър на отбраната при резултатите от цялата тази история? Със сигурност няма да е Шойгу, чиято оставка, първо, беше едно от условията, поставени от Пригожин, и който, второ, показа удивителната си безпомощност. Четири хиляди души тръгнаха през цяла Русия да го свалят. Изминаха 1200 км. (От Енакиево до Ростов са 200 км и до Москва от Ростов - 1000 км). Край Ростов Шойгу имаше 30 хиляди души само резерви. И какво? И нищо. Този индивид четири хиляди души по време на марш не можа да спре, как смята да се справи с Въоръжените сили на Украйна?

В цялата тази история трябва да следите ръцете на фокусника, който вади заека от шапката, а не неговата асистентка. Ролята на асистента, следвана от всички, беше изиграна, колкото и да е странно, от Пригожин.

Нека обобщим това, което ни е известно.

Американското разузнаване е знаело за предстоящия бунт, казват ни NYT и WSJ.

Ако американското разузнаване е знаело, значи е знаел и Залужний. Очевидно именно затова задържа настъплението. Добре е да настъпвате, когато при противника ви има военен преврат, революция или гражданска война. Така германците настъпвали през 1918 г. Така Путин отряза Крим. Ростов, между другото, е основният логистичен център на воюващата руска армия. Цялата храна и всичките боеприпаси са там. Едно превземане само на Ростов от "Вагнер" сложи край на снабдяването на руската армия. Какви ти Storm Shadow, какъв ти Кримски мост!

Превземането на щаба в Ростов е еквивалентно на взрив от ядрена бомба в главния логистичен, комуникационен и снабдителен център на руската армия.

Американското разузнаване е знаело, защото е прихванало комуникации Кой друг е знаел?

Елементарно, Уотсън, трябва да е знаела ФСБ. Путин е параноик. ФСБ в Русия подслушва всекиго и всичко. Сътрудниците на Путин биха се радвали да скроят заговор и да го свалят, но не могат - ФСБ подслушва.

Още веднъж повтарям: няма начин ФСБ да не е знаела. Първо, защото бунтът се подготвяше предварително. Невъзможно е за един час да се събере ударен юмрук, който да превземе Ростов и да се придвижи към Москва, дори и да няма 25 хиляди, както каза Пригожин, а четири хиляди наемници. Невъзможно е да се качат танкове на платформи за един час (а танковете, видяхме, се движиха на платформи, стабилно и удобно поставени), да се съберат запаси от дизелово гориво и храна. Още, обозът на Пригожин и части от втория ешелон започнаха да напредват много грамотно след щурмовата група. Какво ти! Вижте къде беше лагерът на Пригожин - близо до Енакиево. Вижте къде се намира Енакиево, на 200 км по най-добрата магистрала до Ростов, директен скок.

Пригожин, още когато напусна Бахмут, се настани веднага на това стратегическо място.

Мисля, че ФСБ е знаела всичко.

А кой не е знаел? Очевидно не е знаел Путин, който нареди гръмогласно на Пригожин да подпише договор с Шойгу. Мислеше, че владее ситуацията, но всъщност се оказа в ролята на щастлив дядо, който живее на седмото небе и вярва на басните на Конашенков. Танкове, танкове, само танкове 20 хиляди са унищожени.

Не е знаел, очевидно, и Шойгу. Въпреки цялата му фантастична некомпетентност, да не можеш да организираш удар срещу „Вагнер, ако знаеш всичко предварително, е твърде много дори за него.

Сега нека погледнем по-отблизо самия опит за преврат. Кое е най-забележителното в него? Бързината.

Евгений Пригожин е специалист по организирането на преврати в Африка и, честно казано, в случая се изяви строго по специалността си. Ако Ростов беше столица на Русия, превратът щеше да отнеме няколко часа. Превземат столицата и това е. Но Русия е голяма страна. Ростов не е Москва.

При всеки преврат с малки сили е най-важна изненадата. По време на война е необходима бързина, а по време на преврат - още повече. Държавата е огромна, скърцаща, тромава машина, но когато се задейства, е страшна. Пригожин действаше светкавично. Започна в петък вечерта, сутринта беше в Ростов, вечерта на следващия ден трябваше да бъде в Москва. Сметката се състоеше в това, че едни няма да разберат, други няма да имат време, а трети ще протакат и ще чакат кой ще спечели. Да протака всеки служител може шест часа, десет, ден. След това обаче трябва да направи нещо. Когато държавата се задейства, сее смърт. Пригожин възнамеряваше да мине между зъбчатите колелета, докато не са се завъртели.

И мина. Всички наблюдавахме конвулсивните опити на местните власти да разкопават магистралата с багери и ченгетата, военните и чекистите, които внезапно изчезнаха някъде.

Но всичко по-горе казано се отнася за държава, което не подозира нищо. И е била изненадана.

А ние току-що предположихме, че ФСБ е знаела. Няма възможност да не е знаела. Има хора, които са били поставени да наблюдават Пригожин. Или Путин не е следял собственика на частната армия?

Как тогава държавата е била изненадана? Огромна, тромава, но знаеща предварително, тя би могла да заложи капан на Пригожин. Какво ти там! Може само да намекне, че има капан, и Пригожин ще спре.

А той и спря.

Но не и преди да направи с марша си на пух и прах авторитета на Путин.

Обърнете внимание на кого се противопостави Пригожин. На Шойгу. Говореше за армията и за тиловите тлъсти плъхове. Именно те, твърдеше Пригожин, са виновни за загубите във войната.

Но нима ФСБ не е виновна? Нима ФСБ не докладва на Путин, че го чакат в Киев с цветя? Но Пригожин не каза нито дума за ФСБ.

Струва ми се, че нещата са следните. Пригожин беше притиснат в ъгъла. Той натрупа огромен военен капитал, влезе в конфликт с Министерството на отбраната и разбра, че при предстоящото украинско контранастъпление целият този капитал ще бъде ликвидиран: вагнеровците ще бъдат изпратени на предната линия и там ще си останат.

В Москва е имал съюзници, които са обещали да го подкрепят. Това са били същите съюзници, натоварени със задачата да потушат бунта на Пригожин. На Пригожин му беше дадено време да унищожи авторитета на Путин (който освен това дори не беше в Москва, явно е прекарал цялото това време във Валдай), а след това са му обяснили, че ако влезе в Москва, ще бъде унищожен. Там го чакат. Това не означава, че всичко е минало без проблеми. Едва ли, например, двете страни са очаквали, че гнилото правителство на Путин ще се руши по пътя на Пригожин с такава бързина, а в Ростов тълпата ще хукне към танковете да се радва: „Вагнер, Вагнер!“

Но като цяло първата фаза беше успешна. Още веднъж повтарям: Пригожин е имал съюзници в Москва. Путин нареди на тези съюзници да го спрат. В резултат от това тези, които спряха Пригожин, сега са на крачка от върховната власт, а Путин е само един щастлив дядо.

Целта - елитът е наясно, че войната трябва да бъде спряна, а Путин е неадекватен и няма да я спре. В същото време той разбира, че е желателно да се направи това без разпадането на Русия и без прехвърлянето на властта в ръцете на криминалните престъпници на Пригожин, които ще започнат да грабят награбеното, както през 1917 г. И че Западът ще прости всичко за спирането на войната. Първият етап от тази операция, колкото и да е странно, беше невероятно успешен, въпреки факта, че е комбинация с много ходове.

А кой у нас обича комбинациите с много ходове? Специалните служби.

Чакаме продължение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.