понеделник, юни 19, 2023

КОНСТАНТИН БОРОВОЙ / ДВАНАДЕСЕТ ТОЧКИ

Следях някога много изкъсо изявите на Констанантин Боровой и Валерия Новодворская (на снимката). Двамата правеха забележителни коментари на политическите събития в Русия и по света. Но когато Валерия Илинична почина, тази връзка се прекъсна.

Днес обаче попаднах на един текст на Боровой, който е желателно да бъде видян и осъзнат от тези, които могат да осъзнават, разбира се.

Константин Натанович, между другото, рядко греши в изводите си.

(Павел Николов)

1. Русия е страна агресор и такава е била през цялата си история от времето на Иван Грозний.

2. СССР се разпадна, защото никой не вярваше и не искаше да стои под властта на Москва.

Държаха ги със сила.

Когато силата изчезна, се изясни, че всичкото това б... (блядство, нещо като „курвенска работа“ – бел. П. Н.) "братство на народите", никога не е съществувало.

3. Не е възможно да се събере отново СССР по никакъв начин.

Затова можем да забравим и даже да не започваме.

Всяка бивша република или съветски сателит затова бяга в НАТО, защото не знае с каква ограда от вас, любезните, да се отдели.

Толкова им е омръзнала цялата тази воня, която идва от Кремъл през последните минимум 100 години.

4. От руското ядрено оръжие и от разните истерии на руските поцреоти (поц `идиот`, одески жаргон – бел. П. Н.), че ще покажат на някого къде спи рибата, никой не се страхува.

Искам да напомня, че при всяко дори посягане към ядреното копче Русия ще изчезне на 30 минути.

Без разговори, изяснения и светски обиколки.

Ясно ли е? Освен да унищожите целия свят вие нищо не можете да предложите и не предлагате.

И затова продължавайте да пеете сами на себе си дитирамби.

Целият свят прекрасно разбира какво в действителност представлявате – изостанала дива папуасия от третия свят с претенции за величие.

Блажената вечер с вашето световно участие отдавна приключи.

5. Украйна води напълно законна и справедлива война за своята териториална цялост, за своето достойнство и за правото си на самоопределение.

Не зная ще бъде ли Украйна образцова западна страна със силна икономика, но тя ще бъде независима страна.

И никой няма да завоюва обратно Крим. Знаете ли защо? Защото така или иначе Крим или ще бъде даден обратно, или по някакъв начин спорът ще се уреди за сметка на компенсации.

Русия няма да го удържи. Засега нека си играе, да харчи за тази дупка 200 милиарда долара и да надува важно бузи – краят е неизбежен. Въпрос на време.

6. Путин и неговата клика са доста умели интриганти, кагебейци, бивши комунисти, експроприатори на чуждо имущество и все още истински палачи и убийци.

Ще ви кажа какво в действителност никога не са били и няма да бъдат – строители на нормална държава и икономика.

Всичките достижения на Путин се дължат на успешната за неговата допотопна икономика световна конюнктура с потреблението на газ и нефт.

Сега тя се променя видимо пред очите ни. Затова чудесата са свършили или свършват.

Кога ще бъде трусът или какъв ще бъде, не зная. Но задължително ще има трус. Съмнения? Бързо прелистваме историята и си спомняме за о бозе починалия СССР.

7. Не, никой не се интересува от Русия.

Тя заема последните места в интересите на нормалните хора.

Защо? Защото тази страна не предлага на света нищо от себе си.

Тя е някакво голямо празно място някъде в крайния север с мечки и водка.

8. Няма никакво величие на Русия в нейната култура, икономика, достижения и народ.

Имало е отделни епизоди и пробиви на ужасна цена, имало е отделни писатели и музиканти, учени и открития.

Но тези епизоди са през много дълга и сива история.

Може цял живот да се хвалим с Ю. Гагарин и Л. Толстой, с архитектурата на катедралата „Василий Блажений“ и с киевското кюфте (панирано пилешко филе, в което е завито парче краве масло – бел. П. Н.) в ресторант „Национал“ Но това е минало. Далечно.

А на света, за да бъде велик, му е нужно подхранване всеки ден, сега.

И никой не е виновен, че величието на една страна в наше време се измерва с прецизността на айфоните и автомобилите, а не с виковете за духовност край езерото Селигер.

9. За справка – Сталин е бил много по-лош от Хитлер.

Той вероятно е най-кървавият диктатор в историята на човечеството.

И изградил и постигнал своите достижения с това, че унищожил цялата страна. Най-добрите ѝ хора.

Затова можете да продължавате да се гордеете с този „ефективен мениджър“, чиито ръце са до лактите му в кръв.

По-голяма проява на идиотизъм просто не може да съществува. Само че после не се учудвайте, че ви смятат за роби.

10. Не, няма нищо интересно в Русия нито за мене, нито за хиляди други хора и няма да има. Защо? Защото в мозъците не се е променило нищо.

Построиха няколко небостъргача, надянаха на некъпаното си тяло по-модерни дрешки, седнаха в по-съвременни коли, даже компютри сложиха в домовете си.

Но в мозъците, каквито бяха совки (совки, ед. ч. совок, `които живеят с манталитета на съветското минало` - бел. П. Н.), такива си останаха. И да гледам това изобщо не ми е интересно.

11. Да, руските военни и подпомагащите ги бандити свалиха малайзийския самолет с холандци на борда, да, Кремъл с неговите помощници уби Немцов и други опозиционери, кореспонденти, банкери, просто хора, които мечтаеха за свободна Русия.

Вие и вашите любими власти тровите, разстрелвате и бесите хората. Сваляте в пияно състояние пътнически самолет и след това две-три седмици даже не давате да бъдат отнесени гниещите тела на загиналите.

И да, грабите убитите пътници, за да намерите здрав айфон или пръстен от нечий пръст, за да помогнете на алкохолиците и бандитите от Донецк.

12. Вашата лъжа е известна и понятна на целия свят, затова просто не е необходимо да ви си доказва нищо. Защото се доказва на хора, които са способни да разберат доказателствата и да се разкаят, когато са им доказали нещо. А вие не сте обременени с интелект, за да разберете. И затова не е нужно да се губи време.

Превод от руски: Павел Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.