събота, юни 10, 2023

ВИКТОР СУВОРОВ / ЧИСТКАТА В НКВД. Втори етап

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

На 26 септември 1936 г. Генералният комисар на Държавна сигурност Генрих Ягода е отстранен внезапно от поста си на ръководител на НКВД. Неговото място заема Николай Иванович Ежов.

От този момент нататък се стоварила кървава чистка върху всички държавни структури, включително висшето ръководство на армията, партията и самите наказателни органи.

В Централния комитет на Комунистическата партия имало 139 членове и кандидати. От септември 1936 г. до август 1938 г. 93 от тях били арестувани и разстреляни. Други петима се самоубили.

В онези славни години в Съветския съюз имало 11 републики. От лидерите на тези републики оцелели двама: Никита Хрушчов в Украйна и Лаврентий Берия в Грузия. Но всеки момент момент да попаднат в месомелачката.

Машината на терора заработила с пълна сила.

В първата част са посочени само висшите ръководители на НКВД, които са попаднали под секирата на пролетарската справедливост по време на управлението на Ежов. Но в допълнение към висшите ръководители били унищожавани също така средните и низшите.

Равносметката за по-малко от две години - 13941 разстреляни чекисти, от сержант от Държавна сигурност до Генералния комисар.

И ето че другарят Сталин се озовал лице в лице срещу разярената машина на терора. Тази машина трябвало да бъде спряна.

На 22 август 1938 г. ръководителят на Комунистическата партия на Грузия Лаврентий Павлович Берия бил назначен за първи заместник-началник на НКВД.

В дружния екип на Ежов се появил неканен спътник, пришелец от паралелни светове.

Главното управление на Държавна сигурност (ГУГБ), било най-важната част от цялата структура на НКВД. Това е тайна полиция в тайната полиция.

8 септември 1938 г. Първият заместник-ръководител на НКВД и повелител на ГУГБ, армейският командир 1-ви ранг М. П. Фриновски, е назначен за народен комисар (министър – бел. П. Н.) на военноморския флот. Иначе казано - издигнат високо. Но откъснат от ръководството на наказателното ведомство.

В същия ден Лаврентий Берия, оставайки първи заместник на Ежов, заема овакантения пост на ръководител на ГУГБ. От този момент нататък в огромните правомощия на Ежов фактически бил включен предпазен механизъм.

Междувременно арестите и екзекуциите продължавали както обикновено.

10 септември. Арестуван е бившият началник на НКВД на Туркмения, капитанът от Държавна сигурност С.Ф. Монаков. Разстрелян.

13 септември 1938 г. Арестуван е капитан от Държавна сигурност M.B. Корнев, бивш ръководител на НКВД в Молдова, след това началник на НКВД в Черниговска област, по време на ареста - помощник на ръководителя на НКВД в Беларус. Капитан Корнев, както обикновено, е осъден на смърт и екзекутиран на 29 януари 1940 г. Десетилетие и половина по-късно е даден официален отговор на запитване на съпругата му: вашият мъж е осъден на 10 години без право на кореспонденция, починал на 4 август 1942 г. в местата за лишаване от свобода.

13 септември 1938 г. Арестуван е майорът от Държавна сигурност М. С. Алехин, началник на 2-ри специален отдел на НКВД. Разстрелян.

13 септември 1938 г. Арестуван е старши майорът от Държавна сигурност А. П. Радзивиловски, който преди това изпълнява временно длъжността заместник-началник на НКВД в Украйна. Тук трябва специално да отбележим, че другарят Сталин много внимателно размесвал колодата, като не позволявал на големите началници от Държавна сигурност да остават дълго на постовете си и да придобиват вярно обкръжение. Така Радзивиловски бил преместен от Киев в Москва, в централния апарат на НКВД. Малко по-късно е арестуван. След това - четири месеца следствие с изтезания и разстрел.

15 септември 1938 г. Старши майорът от Държавна сигурност В. Е. Цесарски е отстранен от поста началник на НКВД в Московска област и е назначен за началник на Ухто-Ижемския лагер. Иначе казано – изпратен е в далечен край с огромно понижение. Нямал време да свикне с новата длъжност. Арестуван на 9 декември. Подложен на мъчения повече от година. Разстрелян.

16 септември 1938 г. Арестуван е капитан от Държавна сигурност И. Г. Сорокин, началник на НКВД в Усурийска област. Разстрелян.

21 септември 1938 г. Арестуван е бригадният командир М. Е. Хряпенков, началник на Главното управление за противопожарна охрана на НКВД. Разстрелян.

21 септември 1938 г. Самоубива се капитанът от Държавна сигурност Н. М. Давидов, началник на НКВД в Камчатска област.

26 септември 1938 г. Арестуван е бригадният командир В. М. Дреков, ръководител на НКВД в Сахалинска област. Разстрелян.

27 септември1938 г. Арестуван е старши майорът от Държавна сигурност Н. Д. Шаров, началник на НКВД в Сталинградска област. Разстрелян.

27 септември 1938 г. Арестуван е капитанът от Държавна сигурност И. Т. Широки, ръководител на НКВД в Молдавия. По време на разследването успява да се самоубие.

28 септември 1938 г. Арестуван е капитанът от Държавна сигурност П. И. Тимофеев, бивш ръководител на НКВД в Калмикия. Умира по време на разследването. Просто казано, не понесъл изтезанията. Това е минус за разследващите. Брак по време на работа. Изтезанията трябва да бъдат учтиви и любезни. При спазване на мерките за сигурност.

3 октомври 1938 г. Старши майорът от Държавна сигурност С. Б. Жуковски е отстранен от длъжността заместник-ръководител на НКВД и е назначен за ръководител на металодобивен завод в Казахстан. Не пристига до новата си служба. Арестуван е през нощта във влака. Разстрелян на 25 януари 1940 г. През 1956 г. на роднините му е даден официален документ, в който се посочва, че старши майор Жуковски е починал в затвора на 3 февруари 1941 г.

3 октомври 1938 г. Арестуван е капитанът от Държавна сигурност А. Н. Никонов, началник на НКВД в Калининска област. Разстрелян.

3 октомври 1938 г. Арестуван е комисарят от Държавна сигурност 3-ти ранг Бистрих, заместник-началник на ГУРКМ (Главно управление на работническо-селската милиция). Разстрелян.

3 октомври 1938 г. Арестуван е старши майорът от Държавна сигурност Б. Я. Гулко, заместник-началник на 1-ви отдел на ГУГБ (охрана на Сталин и други висши ръководители). Разстрелян.

13 октомври 1938 г. Арестуван е старши лейтенантът от Държавна сигурност Я. Л. Фелдман, началник на НКВД в Нижне-Амурската област. Разстрелян.

18 октомври 1938 г. Арестуван е майорът от Държавна сигурност С. И. Лебедев, началник на НКВД в Тулска област. Разстрелян на 4 март 1939 г. През юли 1956 г. на съпругата му е даден официален документ, че е загинал в лагер на 6 януари 1942 г.

22 октомври 1938 г. Арестуван е старши майорът от Държавна сигурност С. Г. Гендин, заместник-началник на Разузнавателното управление на Генералния щаб, временно изпълняващ длъжността началник на това ведомство, иначе казано – повелител на всички шпиони на Червената армия в чужбина. Разстрелян.

22 октомври 1938 г. Арестуван е старши майорът от Държавна сигурност З. И. Пасов, началник на чуждестранния отдел към ГУГБ на НКВД, иначе казано – повелител на всички шпиони на НКВД в чужбина. Разстрелян.

23 октомври 1938 г. Арестуван е майорът от Държавна сигурност Н. И. Антонов-Грицюк, началник на Затворническия отдел на НКВД, иначе казано - повелител на всички затвори в страната. Разстрелян.

24 октомври 1938 г. Арестуван е майорът от Държавна сигурност Л. И. Рейхман, началник на отдела за отбранителна промишленост към Главното икономическо управление на НКВД. Разстрелян.

25 октомври 1938 г. Арестуван е майорът от Държавна сигурност В.М. Агас, началник на 1-ви отдел към 2-ро управление на НКВД (контрол върху Червената армия). Разстрелян.

25 октомври 1938 г. Арестуван е капитанът от Държавна сигурност С. М. Деноткин, бивш ръководител на НКВД в Републиката на немците в Поволжието. Разстрелян.

25 октомври 1938 г. Арестуван е комисарят от Държавна сигурност 3-ти ранг Н. Г. Николаев-Журид, началник на 3-ти отдел към ГУГБ на НКВД (контраразузнаването). Разстрелян.

3 ноември 1938 г. Арестуван е лейтенантът от Държавна сигурност С. И. Шлифенсон, началник на НКВД в Гомелска област. Разстрелян.

7 ноември 1938 г. - 21 години от завземането на властта от комунистите. За този ден Ежов и неговите съратници са подготвили държавен преврат и арест на висшето ръководство на страната.

Три специални отдела били под личното подчинение на Ежов. 1

-ви специален отдел събирал компромати за всички ръководители в страната.

3-ти специален отдел - следене, арести и обиски.

На тези два от трите специални отдела била отредена основната роля в предстоящия преврат.

Но Сталин и Берия нанесли превантивен удар.

На 4 ноември 1938 г., три дни преди преврата, е арестуван И. П. Попашенко, старши майор от Държавна сигурност, бивш началник на НКВД в Куйбишевска област, от 19 октомври 1937 г. - началник на 3-ти специален отдел към НКВД. Разстрелян.

5 ноември 1938 г. Арестуван е комисарят от Държавна сигурност 3-ти ранг И. Я. Дагин, началник на 1-ви отдел към ГУГБ на НКВД (охрана на Сталин и други висши ръководители). Разстрелян.

6 ноември 1938 г. Самоубива се заместникът на Дагин, комендантът на Кремъл старши майор от Държавна сигурност Ф. В. Рогов.

6 ноември 1938 г. Народен комисар (министър) на съобщенията на Съветския съюз, комисарят от Държавната сигурност 3-ти ранг М. Д. Берман. е изолиран в хотел „Москва“, без да може да се свързва с никого. Преди това Берман е дълги години ръководител на ГУЛАГ, иначе казано - повелител на всички концентрационни лагери в страната. Освен това, оставайки началник на ГУЛАГ, на 29 септември 1936 г. той е повишен в ранг заместник-ръководител на НКВД, иначе казано - заместник на Ежов. На 16 август 1937 г. е назначен за народен комисар на съобщенията, като остава в редиците на НКВД и запазва званието си Комисар от Държавна сигурност 3-ти ранг. На новата си длъжност има възможността да блокира правителствените комуникации в страната, с което да изключи Сталин от системите за управление. Сталин обаче изпреварил заговорниците. За изолацията, мекия арест, на народния комисар по съобщенията Матвей Берман не се съобщава официално. Създава се впечатление, че той продължава да работи на своя пост. На 24 декември 1938 г. Берман е арестуван, този път официално. Разстрелян.

6 ноември 1938 г. Арестуван е майорът от Държавна сигурност М. С. Ямницки, заместник-началник на НКВД в Далекоизточния край. Разстрелян.

12 ноември 1938 г. Самоубива се комисарят от Държавна сигурност 3-ти ранг М. И. Литвин, началник на НКВД в Ленинградска област.

12 ноември 1938 г. Арестуван е старши майорът от Държавна сигурност М. Г. Раев, ръководител на НКВД в Азербайджан. Разстрелян.

13 ноември 1938 г. Арестуван е старши майорът от Държавна сигурност И. И. Шапиро, началник на 1-ви специален отдел към НКВД (събиране на компромати за всички ръководители в страната). Разстрелян.

14 ноември 1938 г. Арестуван е И. И. Плинер, ръководител на ГУЛАГ към НКВД. Разстрелян.

14 ноември 1938 г. В Киев изчезна ръководителят на НКВД вна Украйна, комисарят от Държавна сигурност 3-ти ранг А. И. Успенски. В служебния си кабинет оставя бележка „Търсете трупа ми в Днепър“. На бележката не се повярвали. Обявили издирване. Пет месеца по-късно бил намерен и арестуван. Разследван почти година. Разстрелян.

15 ноември 1938 г. Арестуван е капитанът от Държавна сигурност П. П. Кисельов, началник на НКВД в Одеска област. Разстрелян.

16 ноември 1938 г. Арестуван е майорът от държавна сигурност Г. М. Вяткин, началник на НКВД в Житомирска област. Разстрелян.

17 ноември 1938 г. Арестуван е майорът от Държавна сигурност И. А. Жабрев, началник на НКВД в Каменец-Подолска област. Разстрелян.

19 ноември 1938 г. Арестуван е капитанът от Държавна сигурност И. З. Ресин, началник на НКВД в Републиката на немците в Поволжието. Разстрелян.

20 ноември 1938 г. Арестуван е бригадният командир Н. Н. Фьодоров, бивш началник на НКВД в Киевска област, по време на ареста - началник на 4-ти отдел (контрол върху военноморския флот) към ГУГБ на НКВД. Разстрелян.

21 ноември 1938 г. Арестуван е майорът от Държавна сигурност Д. З. Апресян, началник на НКВД в Узбекистан и същевременно началник на Специалния отдел на Средноазиатския военен окръг. Разстрелян.

21 ноември 1938 г. Арестуван е старши майорът от Държавна сигурност М. А. Волков, заместник-народен комисар на пътните съобщения, иначе казано - заместник-министър на железниците. Преди това е началник на 6-ти отдел към ГУГБ на НКВД (контрол върху всички видове транспорт). Разстрелян.

22 ноември 1938 г. Арестуван е комисарят от Държавна сигурност1-ви ранг С. Ф. Реденс, ръководител на НКВД в Казахстан. Съпругата му Анна Алилуева е сестра на съпругата на Сталин Надежда Алилуева. Това не помогнали на комисаря. Разстрелян.

25 ноември 1938 г. Генералният комисар на Държавна сигурност Н. И. Ежов е отстранен от поста началник на НКВД. Оставен е на поста народен комисар по водния транспорт.

28 ноември 1938 г. Арестуван е Г. Ф. Горбач, старши майор от Държавна сигурност, началник на НКВД в Далекоизточния край, едновременно - началник на Специалния отдел на Далекоизточната армия. Разстрелян.

29 ноември 1938 г. Арестуван е майорът от Държавна сигурност А. С. Журбенко, началник на НКВД в Московска област. Разстрелян.

29 ноември. Майорът от Държавна сигурност В. С. Дементиев, началник на НКВД в Приморска област, същевременно - началник на Специалния отдел на Тихоокеанския флот, е отстранен от своя пост. Арестуван на 28 декември 1938 г. Разстрелян.

1 декември 1938 г. Арестуван е старши майорът от Държавна сигурност Н. В. Емец, заместник-началник на Далстрой към НКВД, бивш началник на НКВД в Курска област. Разстрелян.

1 декември 1938 г. Арестуван е майорът от Държавна сигурност Г. Н. Лулов, заместник-началник на 4-ти отдел (контраразузнаване в рамките на контраразузнаването) къмна ГУГБ на НКВД. Разстрелян. Трябва да отбележим: в тези героични години структурата на НКВД непрекъснато се променят, възникват нови отдели и управления, старите се делят или сливат, имената и номерацията се променят.

2 декември 1938 г. Арестуван е майорът от Държавна сигурност А. И. Егоров, началник на НКВД в Черниговска област. Разстрелян.

2 декември 1938 г. Арестуван е майорът от Държавна сигурност И. В. Малкин, началник на НКВД в Краснодарския край. Разстрелян.

3 декември 1938 г. Арестуван е майорът от Държавна сигурност Д. Д. Гречухин, началник на НКВД в Ростовска област. Разстрелян.

4 декември 1938 г. Арестуван е майорът от Държавна сигурност А. М. Ершов, началник на НКВД в Ярославска област. Разстрелян.

4 декември 1938 г. Арестуван е майорът от Държавна сигурност И. Я. Лаврушин, началник на НКВД в Горковска област. Разстрелян.

5 декември 1938 г. Арестуван е майорът от Държавна сигурност Г. С. Хорхорин, началник на НКВД в Читинска област. Убит по време на разследването. Иначе казано – допуснат е брак в процеса на работата.

14 декември 1938 г. Арестуван е майорът от Държавна сигурност С. Г. Жупахин, началник на НКВД във Вологодска област. Разстрелян.

14 декември 1938 г. Арестуван е майорът от Държавна сигурност А. Р. Стромин, началник на НКВД в Саратовска област. Разстрелян.

17 декември 1938 г. Арестуван е капитанът от Държавна сигурност С. П. Попов, началник на НКВД в Алтайския край. Разстрелян на 29 януари 1940 г. След 16 години роднините му са уведомени, че е починал в затвора на 9 април 1942 г.

20 декември 1938 г. Арестуван е майорът от Държавна сигурност А. А. Наседкин, ръководител на НКВД в Беларус. Разстрелян.

22 декември 1938 г. Капитанът от Държавна сигурност Н. С. Зайцев е отстранен от поста началник на НКВД в Оренбургска област. Арестуван три дни по-късно. Разстрелян.

25 декември 1938 г. Арестуван е старши майорът от Държавна сигурност М. И. Рижов, народен комисар на горската промишленост. Иначе казано – министър на дърводобива. До 31 декември 1937 г. е заместник-началник на НКВД. Три седмици след ареста му, на 14 януари 1939 г., е убит по време на разпит.

26 декември 1938 г. Арестуван е полковник С. Т. Матузен, началник на НКВД в Карелия. Разстрелян.

28 декември 1938 г. Арестуван е старши лейтенантът от Държавна сигурност П. Д. Дергачев, временно изпълняващ длъжността началник на НКВД в Калининска област. Разстрелян.

29 декември 1938 г. Арестуван е майорът от Държавна сигурност В. Г. Ломоносов, началник на НКВД в Дагестан. Разстрелян.

29 декември 1938 г. Арестуван е капитанът от Държавна сигурност М. И. Малигин, началник на НКВД в Тамбовска област. Две години е под следствие, до 12 декември 1940 г. Осъден е на разстрел, който заменят с 10 години лагери. Следите му се губят из просторите на ГУЛАГ.

1 януари 1939 г. Арестуван е лейтенантът от Държавна сигурност П. Е. Вайнщейн, временно изпълняващ длъжността началник на НКВД в Пермска област. Осъден е на 15 години лагери. Излежава ги всичките. Но му добавили още малко. Общо от момента на ареста му лежи 17 години и 4 месеца. След това го изпращат на заточение.

1 януари 1939 г. Арестуван е майорът от Държавна сигурност И. Д. Морозов, помощник на началника на Следствения отдел към НКВД, иначе казано - отдела за изтезания. Разстрелян.

1 януари 1939 г. Арестуван е лейтенантът от Държавна сигурност З. И. Кауфман, началник на НКВД в Полеска област. По-нататъшната му съдба е неизвестна.

1 януари. Арестуван е капитанът от Държавна сигурност Г. М. Кобизев, началник на НКВД в Харковска област. Не го осъждат на разстрел, а само 15 години лагери. Провървяло му. Но само на пръв поглед. Изпратили го в Североизточните лагери. Иначе казано - в Колима. А там не живеят дълго. Умира на 7 декември 1941 г. Според други източници е зверски убит от криминалните.

3 януари 1939 г. Лейтенантът от Държавна сигурност В. И. Михайлов е отстранен от поста ръководител на НКВД в Гуриевска област. Арестуван на 12 март. Разстрелян.

4 януари 1939 г. Арестуван е майорът от Държавна сигурност Я. Е. Перелмутер, ръководител на НКВД в Амурска област. Разстрелян.

5 януари 1939 г. Арестуван е капитанът от Държавна сигурност П. Я. Ряднов, началник на НКВД във Витебска област. Разстрелян.

7 януари 1939 г. Арестуван е майорът от Държавна сигурност Н. И. Иванов, началник на НКВД в Чечено-Ингушката република. Разстрелян.

11 януари 1939 г. Арестуван е капитанът от Държавна сигурност Ф. П. Демидов, началник на НКВД в Южноказахстанска област. Разстрелян.

13 януари 1939 г. Арестуван е майорът от Държавна сигурност П. Ш Симановски., началник на НКВД в Орловска област. Разстрелян.

14 януари 1939 г. Майорът от Държавна сигурност И. М. Корабльов е отстранен от поста началник на НКВД във Виницка област. Същия ден прави неуспешен опит за самоубийство. Четири месеца е на лечение. След това е назначен за заместник-началник на изправителен лагер в Архангелска област. Арестуван на 15 август 1940 г. Получава "детски срок" - само 10 години лагери. Излежава ги всичките.

14 януари 1939 г. Майорът от Държавна сигурност А. А. Волков е отстранен от поста началник на НКВД в Полтавска област. Арестуван на 8 март. Разстрелян.

14 януари 1939 г. Снет е от длъжност капитанът от Държавна сигурност Г. И. Коркунов, арестуван на 5 юни. Разстрелян.

15 януари 1939 г. Капитанът от Държавна сигурност П. В. Карамишев е отстранен от поста началник на НКВД в Николаевска област. Шест месеца работих като товарач. Арестуван на 4 август. Разстрелян.

15 януари 1939 г. Свален е от длъжност капитанът от Държавна сигурност А. Р. Долгушев, началник на НКВД в Киевска област. Арестуван на следващия ден. Разстрелян.

17 януари 1939 г. Арестуван е старши лейтенантът от Държавна сигурност А. И. Карачаров, началник на НКВД в Марийската автономна република. Осъден на 20 години. Лежи 17 години. След това е освободен, но не е реабилитиран.

17 януари 1939 г. Арестуван е капитанът от Държавна сигурност А. А. Медведев, началник на НКВД в Башкирия. Разстрелян.

17 януари 1939 г. Свален е от длъжност капитанът от Държавна сигурност И. Я. Бочаров, началник на НКВД в Куйбишевска област. Разстрелян.

21 януари 1939 г. Арестуван е старши майорът от Държавна сигурност B. A. Малишев, началник на НКВД в Иркутска област. Съвсем наскоро, на 26 април 1938 г., той изпраща молба до другаря Сталин за увеличаване на лимита за разстрел. Всеки ръководител на окръжен, градски, областен, републикански отдел или на управление на НКВД получавал разрешение от Москва: колко може и трябва да бъдат затворени, а колко - разстреляни. Това не било достатъчно за много началници и те молели за добавки. Този път Малишев поискал да се увеличи лимитът за разстрел на 4000 души. Получил разрешение. Но не е минала година... и самият той се озовал под наказващата ръка на правосъдието. Под следствие е до 7 юли 1941 г. Разстрелян.

21 януари 1939 г. Арестуван е капитанът от Държавна сигурност С. З. Миркин, началник на НКВД в Северна Осетия. Разстрелян.

22 януари 1939 г. Арестуван е майорът от Държавна сигурност M. P. Викторов, началник на НКВД в Свердловска област. Осъден на 15 години. Лежи 12 години. Разпознат и зверски убит от криминалните на 9 август 1950 г.

22 януари 1939 г. Арестуван е капитанът от Държавна сигурност K. E. Денисов, началник на НКВД във Воронежска област. Разстрелян.

22 януари 1939 г. Арестуван е капитанът от Държавна сигурност В. Я. Зазулин, началник на НКВД в Смоленска област. Осъден е на 20 години, от които лежи 15 в района на Воркута и Норилск. Освободен е, но не е реабилитиран.

22 януари 1939 г. Арестуван е капитанът от Държавна сигурност Н. В. Карнаух, началник на НКВД в Кабардино-Балкарската автономия. Осъден е на 20 години. Излежава присъдата си в Казахстан. Освободен е след 15 години. Не не е реабилитиран.

25 януари 1939 г. Арестуван е капитанът от Държавна сигурност З. А. Волохов, началник на НКВД в Омска област. Умира в резултат от изтезанията.

25 януари 1939 г. Арестуван е майорът от Държавна сигурност П. С. Долгопятов, началник на НКВД в Адигейска област. Разстрелян.

28 януари 1939 г. Арестуван е капитанът от Държавна сигурност Ф. Г. Лапшин, началник на НКВД в Челябинска област. Разстрелян.


28 януари 1939 г. Арестуван е капитанът от Държавна сигурност В. И. Юревич, началник на НКВД в Кировска област. Разстрелян.

28 януари 1939 г. Арестуван е майорът от Държавна сигурност И. А. Малцев, началник на НКВД в Новосибирска област. Разследван повече от година. На 14 май 1940 г. получава „детска присъда“ – само 8 години лагери. В лагера е разпознат почти веднага от криминалните и е убит зверски на 24 август 1940 г.

28 януари 1939 г. Арестуван е старши лейтенантът от Държавна сигурност П. Г. Озеркин, началник на НКВД в Калмикия. Разследван близо година. И оправдан! (Което потвърждава, че всяко правило има изключение)

28 януари 1939 г. Арестуван е старши майорът Държавна сигурност Кривец, началник на НКВД в Орджоникидзевски край. Разстрелян.

1 февруари 1939 г. Арестуван е полковникът Н. В. Красовски, ръководител на НКВД в Мордовия. Осъден е на 10 години. Изпратен в лагерите на Архангелска област. По-нататъшната му съдба е неизвестна.

3 февруари 1939 г. Арестуван е полковник И. П. Лоцманов, началник на НКВД в Киргизия. Той е бивш граничар, затова има военно, а не чекистко звание. Преди това е началник на 17-ти граничен отряд в Беларус. После - началник на оперативния отдел на граничните войски в Казахстан. От тази длъжност на 16 август 1937 г. е издигнат на поста народен комисар на вътрешните работи на Киргизия. Разстрелян. След 17 години, по време на размразяването на Хрушчов, съпругата му е информирана, че мъжът ѝ е починал в лагер на 12 август 1943 г.

9 февруари 1939 г. Арестуван е старши майорът от Държавна сигурност Н. А. Загвоздни, ръководител на НКВД в Таджикската република. Разстрелян. 28 февруари 1939 г. Арестуван е майорът от Държавна сигурност В. В. Хворостян, началник на НКВД в Армения, Умира по време на следствието. Възраст – 36 години.

12 март 1939 г. Арестуван е лейтенантът от Държавна сигурност А. А. Михайлов, началник на НКВД в Гуриевска област. Разстрелян.

6 април 1939 г. Арестуван е армейският командир 1-ви ранг М. П. Фриновски, народен комисар, иначе казано -министър) на Военноморския флот. Преди това - първи заместник-началник на Ежов, ръководителя на НКВД, и едновременно - началник на ГУГБ, най-важната структура на НКВД. Разстрелян.

9 април 1939 г. Бившият ръководител на НКВД, Генералният комисар от Държавна сигурност Н. И. Ежов, е отстранен от поста народен комисар по водния транспорт. Арестуван на 10 април. На никого не се съобщава за ареста му. Той просто изчезва. Съдят го при закрити врати на 4 февруари 1940 г. В последното си слово не моли за милост. Казва, че е унищожил 14 000 чекисти. И признава вината си: малко ги разстрелвах. Трябваше повече. За смъртта бил готов, но изразил желание да умре без болезнени изтезания. Разстрелян на 6 февруари 1940 г.

13 април 1939 г. Арестуван е капитанът от Държавна сигурност В. М. Сперански, началник на НКВД в Далстрой. Разстрелян.

17 април 1939 г. Арестуван е капитанът от Държавна сигурност И. А. Дорофеев, ръководител на НКВД в Якутия, Разстрелян.

20 април 1939 г. Арестуван е бригадният командир В. А. Улмер, началник на Главното управление на граничните и вътрешните войски на НКВД. Иначе казано - повелителят на всички надзиратели в държавата. Задачата на вътрешните войски била да не пускат никого от затворите и лагерите, а задачата на граничните войски - да не пускат никого извън страната. Улмер получил „детска присъда“ - 15 години лагери. От които успял да излежи по-малко от пет. Умрял (или бил убит) в лагера.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.