събота, юни 03, 2023

БРОНИРАНА ЖИЛЕТКА ПОД ОГЪНЯ НА ТРИ ПИСТОЛЕТА, 1924 г.

ИЗТОЧНИК: VINTAGE EVERYDAY

ПРЕВЕЛ ОТ АНГЛИЙСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

През 1924 г., за да демонстрира ефективността на изобретената от него бронирана жилетка, мъж от Ню Йорк я облича и позволява на трима полицаи да стрелят по него от близко разстояние. Куршумите от тридесет и осми и четиридесет и пети калибър не успяват да пробият жилетката. Те се сплескват о стените на защитното средство и падат безвредни на земята.

Въпреки че снимката е некоректна възстановка (разстоянието било по-голямо от показаното на нея), бронираните жилетки от 20-те и 30-те години на миналия век можели да спрат куршум 38 калибър, изстрелян от десет ярда (9,14 м. - бел. П. Н.), а 45 калибър - от шестнадесет ярда (14,63 м. - бел. П. Н.). При старите жилетки се използвала стомана или дуралуминий, което позволявало на този, който носи такава жилетка, да издържи травмата от „тъпия удар“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.