понеделник, януари 07, 2019

Какво се казва в текста на украинския томос и какво го отличава от останалите томоси

ИЗТОЧНИК: Радыё Свабода

ПРЕВОД ОТ БЕЛАРУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Вселенският патриарх Вартоломей подписа томос – документ, който потвърждава каноничния статут на новата Православна църква на Украйна.

Томосът (гр. τόμος) е църковен документ. По-рано томосите били укази, които се издавали по различни причини, но през последните няколко столетия томосът се е превърнал в декларация за независимостта на дадена църква в един или друг регион. Именно на основата на томоса новата църква формира своя статут – църковната си конституция.

Днес православието има петнадесет самостоятелни църкви, без украинската бяха четиринадесет. Част от тях са се формирали в стари времена, а част са станали независими относително скоро, отделяйки се от старите църкви. Томос имат само осем отделили се църкви.

Какво виждаме в томоса на Украинската църква в сравнение с аналогичните документи на другите православни църкви?

Уникалността му е в това, че са определени ясно границите на новата църква. Забранено е тя да има общини извън очертанията на Украйна. Това означава, че украинските църковни общини в диаспората (Европа, САЩ, Канада) преминават под ръководството на Вселенския патриарх.

За първи път в този томос е определена ролята на Константинополския патриарх като висша апелационна инстанция. Преди това се разбираше по мълчаливо съгласие.

В томоса има точки, които не позволяват да се променя самостоятелно статутът на църквата, титлата на нейния глава и устава, от който се ръководи. Това може да стане само със съгласието на Константинопол.


Всички томоси се различават помежду си. Понякога в томоса се описва историята на църквата. А в сръбския томос например се представя доста детайлно възникването на Кралството на сърбите, хърватите и словенците. Подобна точка има при поляците, а също така при чехите и словаците.

-- Томосът на Албанската църква, издаден през 1937 г., е уникален с това, че там е записано отделно и обещанието на светската власт да гарантира свободата и правата на православните вярващи. В Албания те са малцинство и местните власти постигнали независимостта на своята църква благодарение и на това обещание, вписано в томоса.

-- В томоса на Румънската църква, получен от нея през 1885 година, е отбелязано специално, че за независимостта на местната църква Константинопол е бил помолен от „негово величество краля на Румъния и неговото кралско правителство“.

-- На Гърция томос е даден през 1850 година по официална молба не само на правителството, но и на местното духовенство, а също така и на вярващите. Този детайл е описан в томоса на църквата. Гръцкият документ е уникален и с това, че дава на местния Синод пълномощия да регистрира разводите на вярващите. До това време желаещите да се разведат трябвало да се обръщат към Константинопол.

-- В украинския томос се споменават ръководителят на новата църква Епифаний и президентът на Украйна Петро Порошенко.

-- В документите на Гръцката, Албанската, Полската, Чешката и Словашката църква е посочено, че те те получават специалното църковно масло – мирото – само от Константинопол. Мирото се използва например при кръщаването или при освещаването на нов храм. Другите църкви могат да произвеждат сами мило или да го вземат от Константинопол, но това не е отбелязано в техните томоси. Новата Украинска църква ще взема миро от Константинопол.

В същото време томосите са еднакви по това, че в тях се посочва наименованието на новата църква, а също така титлата на нейния ръководител. В повечето томоси с върховната власт е натоварен Синодът, колегиален орган от няколко владици по подобие на министерските съвети.

Във всички томоси се казва, че след избирането на нов църковен глава той е длъжен да изпрати писма до ръководителите на другите църкви – аналог на акредитивните писма и установяването на дипломатически отношения между държавите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.