понеделник, януари 14, 2019

Радио "Свободна Европа" се завръща в България

Това е една изключително лоша и изключително добра новина.

Лоша е, защото ни запраща във времето отпреди 1990 година, когато у нас имаше нужда от "Свободна Европа".

Завръщането на радиостанцията говори само за едно: и промените у нас са менте, и демокрацията е менте, и свободата на словото е менте, и цялата ни държава е менте като по Тошово време - вървим на думи към светло бъдеще, а затъваме на практика в помийна яма.

От тази гледна точка пък появата на радио "Свободна Европа" у нас е добра новина - все пак някой трябва да каже ясно това, което голяма част от медиите не казват, казват с половин уста или най-често така, както е угодно на властниците, а не на истината.

На 21 януари предаванията започват, Фейсбук профилът на радиостанцията е на този адрес: https://www.facebook.com/svobodnaevropa.bg/.

От този профил привеждам тук страницата "Относно Свободна Европа":

"Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Мисията на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) е чрез своето новинарско съдържание да насърчава демократичните ценности и институции в страни, където свободните медии не са напълно утвърдени или изцяло са забранени.

Журналистите на RFE/RL предоставят новини в 22 държави на 26 езика.

Като вярва, че първото изискване на демокрацията е гражданите да са добре информирани:

Свободна Европа предоставя честни и обективни новини, анализи и дискусии по местни, регионални и международни теми, които са важни за демокрацията и свободния пазар;

Свободна Европа утвърждава гражданското общество с подкрепата си за ценностите на демокрацията и плурализма; Свободна Европа се бори с всяка форма на нетолерантност и насърчава взаимното разбирателство между народите.

Свободна Европа стриктно се придържа към принципите на етичната журналистика и предлага съдържание, което е професионално, балансирано и в крак с най-високите журналистически стандарти.

Ние не гледаме на баланса като на неутралност, когато става дума за истината. Когато едната страна в дебата изопачава фактите, етичната журналистика изисква да посочим невярното и да съобщим вярното.

Нашите публикации са с умерен тон, демонстрират цивилизован и разумен разговор и насърчават уважение към човешките права и всички хора.

RFE/RL е регистрирана като частна корпорация с нестопанска цел, която се финансира от грант от Конгреса на САЩ чрез Американската агенция за глобални медии (USAGM). Редакционната независимост на RFE/RL е гарантирана от законодателството на САЩ".

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.