събота, април 20, 2024

КОРЕННИ АМЕРИКАНСКИ ЖИТЕЛИ – КРАЯ НА XIX И НАЧАЛОТО НА XX ВЕК

ИЗТОЧНИК: VINTAGE EVERYDAY

ПРЕВЕЛ ОТ АНГЛИЙСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Коренните американски жители, известни още като американски индианци, са местното население на Съединените щати.

В САЩ живеят 574 федерално признати индиански племена. „Местните американци“ (както се наричат при преброяване на населението в Съединените щати) са коренните племена от континенталната част на Съединените щати плюс местните жители на Аляска.

Популацията на калифорнийските индианци е намаляла през XIX век с 90% - от повече от 200 000 в началото на XIX век до приблизително 15 000 в края на века, най-вече поради болести. Епидемии преминават през индианската територия на Калифорния, каквато е например епидемията от малария през 1833 г.

По време на калифорнийската златна треска много местни жители са убити от пристигащите заселници, както и от милиционерските отряди, финансирани и организирани от правителството на Калифорния.

От 60-те години на миналия век движенията за самоопределение на индианците довеждат до промени в живота им, въпреки че все още има много съвременни проблеми, пред които те са изправени.

Днес в Съединените щати има над пет милиона индианци, 78% от които живеят извън резервати: Калифорния, Аризона и Оклахома имат най-голямото население от индианци в Съединените щати. Повечето индианци живеят в малки градове или селски райони.

По-долу следва колекция от снимки на Рик Солоуей: портрети на индианци от края на XIX и началото на XX век.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.