петък, март 22, 2024

НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ / 1988 г. / ФИЗИОЛОГИЯ ИЛИ МЕДИЦИНА / ДЖЕЙМС БЛЕК

Джеймс Блек (James Black)

14 юни 1924 г. – 21 март 2010 г.

Нобелова награда за физиология или медицина (заедно с Гъртруд Елиън и Джордж Хичингс)

(За откритията му от значение за разработването на лекарства, използвани за лечение на сърдечни заболявания и язви.)

Джеймс Блек е роден на 14 юни 1924 година в Удингстон, Шотландия. Завършва медицина в университета в Сейнт Андрюс през 1946 година. След това започва да работи като асистент в университета в Глазгоу.

През 50-те години на XX век Блек започва изследвания в областта на фармакологията. Той е назначен в на работа в университета в Лондон и в университета в Дънди. През този период разработва пропранолола – първият бета-блокер, който помага при лечението на сърдечни заболявания като хипертония и ангина. След това създава циметидина, който се използва за лечение на язви и е един от първите блокери на H2 рецепторите.

Изследванията на Блек имат значително влияние върху съвременната медицина. Пропранололът и циметидинът са сред най-важните открития в областта на фармакологията и са основа за разработването на нови лекарствени средства.

ИЗТОЧНИК: Уикипедия


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.