събота, март 09, 2024

ЛЕГЕРИТЕ – ОЩЕ ЕДНА ПРОФЕСИЯ ОТ ВИКТОРИАНСКАТА ЕПОХА, КОЯТО НЕ БИ ВИ ХАРЕСАЛА

ИЗТОЧНИК: DISGUSTING MEN

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

В самото начало на Промишлената революция, през XVIII век, се появил прекрасният мит (който живее и до днес), че становете и механизмите ще направят всеки човешки живот ценен, а всички нас – царе на природата. В разцвета на Промишлената революция, XIX век, станало очевидно, че човешкият труд е все още е по-евтин от машинния, а животът на обикновения неквалифициран работник изобщо не струва пукната пара. Например по това време се появил занаятът „легинг“ – мъже със силни крака работели като двигатели на лодки в наводнени галерии, тунели и канали.

Те действали в почти пълна тъмнина. Всички, по един или друг начин, получавали травми и чупели краката си. Мнозина загивали в резултат от травмите, потъвайки във водата или удушавайки се в галериите заради натрупване на газ. Затова пък можело да се икономиса за строителство. В противен случай галериите и тунелите трябвало да се разширяват или удължават – за да се помести и работи влекач за лодките. Но много по-просто било да се използва двойка работяги. Показателно е, че „удължения“ на лодките, които можели да защитят легерите от счупвания започнали да се правят едва в края на това занятие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.