петък, януари 26, 2024

НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ / 1988 г. / ХИМИЯ / ХАРТМУТ МИХЕЛ

Хартмут Михел (Hartmut Michel)

18 юли 1948 г.

Нобелова награда за химия (заедно с Йохан Дайзенхофер и Роберт Хубер)

(За определянето на триизмерната структура на реакционния център при фотосинтезата.)

Роден в Лудвигсбург, Вюртемберг, в югозападната част на Федерална република Германия. След като завършва задължителната си военна служба, той започва да изучава биохимия в Тюбингенския университет. През последната си година работи по активността на аденозинтрифосфатазата в халобактериите.

По-късно Михел работи по кристализацията на мембранните протеини, която е ключова за изясняването на структурата им чрез рентгенова кристалография. Между 1982 и 1985 г. Хартмут Михел,Йохан Дайзенхофер и Роберт Хубер използват именно рентгенова кристалография, за да определят точната подредба на над 10 000 атома, изграждащи протеиновия комплекс в някои фотосинтезиращи бактерии. Този мембранен протеинов комплекс е отговорен за започването на прост тип фотосинтеза. Техните изследвания подобряват общото разбиране на механизмите на фотосинтезата и разкриват приликите между фотосинтетичните процеси при растенията и при бактериите.

От 1987 г. Михел е директор на департамента по молекулярна мембранна биология към института „Макс Планк“ по биофизика във Франкфурт на Майн и професор по биохимия към университета "Гьоте".

ИЗТОЧНИК: Уикипедия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.