четвъртък, януари 11, 2024

ДИМИТЪР СТРАШИМИРОВ / “ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ / „СВЕДЕНИЯ, СЪБРАНИ В НАШИ ДНИ“ / РОДНИНА НА ЦВЕТКО х. ПАВЛОВ ДО АВТОРА

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на документи от по-късно време, свързани със съвремието на Васил Левски.

Документите са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 552

Роднина на Цветко х. Павлов до автора

Уважаеми г-н Страшимиров,

При последното Ви идване в Ловеч по смъртта на нашия добър съгражданин Дим. Пъшков Вий не пропуснахте случая и дойдохте при мене, за да Ви дам някои сведения за чичо си Цветко х. Павлов. Доколкото знаях от баба си и баща си (и двамата умрели) аз Ви дадох някои сведения и останах длъжен за още някои, за които аз Ви обещах, че ще ги събера от стари хора, жители на с. Владиня, където е бил чифликът на чичо ми Цветка. Разпитах доста стари хора - познати на чичо ми, и от тях извлякох следните истински данни, и то казвам истински затова, защото неколцина говорят едно и също.

Истината е това:

1) Бил е кафтанджия (шиене на антерии). Ходил е за стока по панаирите в Джумаята и Удунжисолу (Добруджа). Вземал е стоки, като е купувал и револвери, които е поставял из денковете и ги е раздавал на нему доверени хора.

2) Лично той, за да не бъде подозрян, е купил чифлик в с. Владиня, Ловешко, в който е наортачил Христо Тюфекчиев и Ан. Хитров, двамата от Ловеч. Първо са работили имота сами, а след това са го давали под наем, като парите от наема е прибирал чичо ми (по споразумение) и ги е предавал на тогавашния Комитет в гр. Ловеч. С чифлика и доходите от него се е разправял само чичо ми, който е прокарал и повечето от времето си в него. Той от време на време е ходил и с Хр. Тюфекчеев в с. Владиня като за другар и е настройвал населението за революция против турската тирания е била голяма (не е техническа грешка, така е в оригинала – бел. П. Н.). И като по-интелигентен от другарите си е писал във вестник „Дунав“, който бил издаван в Румъния, и във вестник „Зорница" издаван в Цариград. Тия дописки той е изпращал вместо стока, като е имал свои знаци (шифър) и изпращани по търговци.

Бил е доста редовен и начетен за времето си човек. Убит е в тавана на Гено Чешнето, заподозрян от пушека на тютюна, който е бил пушил. Напоследък е изпаднал, защото е изгубил и изхабил всички материални средства. Винаги е ходил с по два револвера и бастун, в който е заврян дълъг шиш с две остриета във вид на кама, само че дълъг почти колкото е бил бастуна му.

Уважаеми г-н Страшимиров, събрах сведения, че е събирал видните селяни в близката до селото гора. Под предлог, че пасат добитък, повдигал ги е за бунт. Обаче точно за това никакви сведения сега не бих Ви дал, защото добре не съм осветлен. Нужно е време, с каквото винаги не разполагам, и ходене, за което също се иска време. Във всеки случай аз не ще остана с това, ще се постарая за още някои разкрития само и само да се услужи на делото. Като завършвам настоящето си, което е малко обширничко и с което може би ще Ви отегча, моля Ви, извинете ме за късното даване на тия сведения, като се задоволите сега с тях, при обещанията ми, че ще се постарая и за издирването на онова, за което почертах в трета страница на настоящето ми и др. някои, каквито бих узнал впоследствие.

Ловеч, 2.III.1927г.

Сърдечно Ви поздравявам

З.П.

Чиновник в общината

(Край)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.